Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Anonym storägare och hemlig lagstiftning
Lör 13 mar 2010 kl 11:03
Okända stiftelsen som äger public service Det blev till slut Agneta Dreber, VD för Livsmedelsföretagen och tidigare borgarråd i Stockholms stad som föreslås som ordförande för Sveriges Radio. Men det var... när förre folkpartiledaren Lars Leijonborg kom upp som tänkbar kandidat till jobbet som den anonyma Förvaltningsstiftelsen hamnade mitt i mediedebatten. Leijonborg fick istället Utbildningsradions ordförandepost som tröstpris, när hans namn blev för kontroversiellt för SR. Men nu hörs kritik mot hur Förvaltningsstiftelsen återgått till gamla hjulspår och låtit politiska hänsyn styra. Vi tittar närmare på en institution med makt, som levt ett liv i skymundan. EU-parlamentet enigt om krav på insyn EU-kommissionen anklagas för att i en hemlighetsfull avtalsprocess medverka till att inskränka friheten på internet. Men hemlighetsmakeriet har inte fungerat - dokumenten har läckt ut på nätet och diskuterats över hela världen. Och i veckan tog EU-parlamentarikerna ställning mot hemlighetsmakeriet - och ställer krav på att det så kallade ACTA-avtalet inte ska användas som en bakväg för att skärpa straffen för fildelare. Osannolik noggrannhet om försäkringsfusk I veckan kom uppgiften om att Försäkringskassan skulle ha gjort felaktiga utbetalningar på 16,4 miljarder kronor. Men siffran är bara en gissning som inte är värd någonting, och journalisterna som för den vidare gör inte sitt jobb, kritiserar forskaren Björn Johnson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.03
  JEFF RONA, MICHAEL BROOK - HELICOPTER
  Album: TRAFFIC
  Kompositör: CLIFF MARTINEZ
  Bolag: TVT SOUNDTRAX
 • 11.21
  SHIRLEY WALKER - STORYTIME
  Album: EDWARD SCISSORHANDS
  Kompositör: DANNY ELFMAN
  Bolag: MCA RECORDS
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".