Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Sänk priset på mirakelpillren, annars... Ekots Johan Bergendorff i Colombia
Tis 24 maj 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 24 maj. Colombia

- Jag behöver verkligen de här pillren annars dör jag i min blodcancer, säger Benny Pérez de Giraldo, en 77-årig colombianska som levt 16 år nu tack vare mirakelmedlet.

Hon får det gratis av staten och ber till gud att det ska fortsätta så, när jag hälsar på. Medicinen heter Glivec och är ett målsökande cancerläkemedel som hon kommer att behöva ta resten av livet för att hennes leukemi inte ska få fart igen. Glivec finns med på Världshälsoorganisationens lista över livsnödvändiga mediciner som alla på jorden ska ha tillgång till.

Problemet för Colombias hälsominister Alejandro Gaviria är att prislappen håller på att knäcka hälsobudgeten. Varje patients årskur kostar dubbla medelinkomsten i landet. Det handlar totalt om hundratals miljoner kronor årligen. Ministern har krävt av den Schweiziska läkemedelsjätten Novartis att de sänker priset med hälften. Annars hotar han att nästa vecka underkänna deras patentensamrätt och välkomna pillerkopior som kostar en tiondel, för folkhälsans skull.

Novartis tycker att det är ett oschysst sätt att pruta och att de redan har konkurrens på marknaden. Men Colombianska patientföreningar som krävt den här fighten av regeringen redan för fyra år sedan, pekar på att Novartis skrämt bort alla billiga kopior på marknaden genom domstolshot.

Schweiz har redan backat upp bolaget och nu har även tunga amerikanska kongresspolitiker med starkt ekonomiskt stöd från läkemedelsindustrin gett sig in i matchen. Enligt läckta diplomatmejl från Colombianska ambassaden i Washington hotar de att USA drar in mångmiljardstödet till den colombianska fredsprocessen med gerillan som skulle gå till minröjning. Dessutom att landet kan förlora ett frihandelsavtal om regeringen inte backar.

Enligt hälsominister Alejandro Gaviria är Novartis rädda för att fler länder ska följa i Colombias fotspår. Indien underkände ensamrätten på Glivec för flera år sedan. I USA gick patentet ut förra året och sedan dess har bolaget förlorat 40 % av vinsten till konkurrenter som är mycket billigare.

För tre år sedan protesterade mer än hundra cancerforskare i en vetenskaplig tidskrift, bland annat några av dem som låg bakom upptäckten som ledde till Glivec, mot de snabb skenande priserna för nya cancermediciner. Alla ligger i miljonklassen vilket man ansåg var omoraliskt dyrt.

Om inte utvecklingen stoppas så hotar det även hälsosystemet i rika länder som USA, hävdade forskarna. Priset på cancermedlen har ingen koppling till företagets forskningskostnader som industrin ofta påstår, utan beror på vad sjukvårdssystemen är beredda att betala visar studier.

Men i Storbritannien har politiker satt stopp och vägrar betala för några av de dyraste cancermedicinerna, trots att de räddar liv. Patienter får själva försöka skrapa ihop till miljonräkningar, eller dö.

Leukemisjuka Benny Pérez de Giraldo hoppas att det inte ska gå så här i Colombia, trots att ett handelskrig nu seglat upp. – Jag är jätterädd att jag ska få kopior istället för Glivec som min kropp tål så bra, säger hon. Regeringen och läkemedelsbolaget får förhandla, så vi patienter inte kommer i kläm.

Så knäpper hon sina händer och tittar mot krucifixet på väggen och mot bilderna på barnbarnen som hon hoppas hinna se växa upp.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan

Utrikeskrönika den 13 december 2017. Washington.

Utrikeskrönikan 12 december 2017, Kina.

Utrikeskrönika den 11 december 2017.

Om Nobelsk röra: Jens Möller i Oslo Fre 08 dec kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönikan den 8 december 2017. Oslo.

Förlorarnas regeringsvåndor Tor 07 dec kl 10:00(3:47 min)

Utrikeskrönikan 7 december, Berlin

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".