Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Agnetas mirakel – tretton år med alzheimer
Ons 01 jun 2016 kl 11:04
När prästen Agneta Ingberg fick diagnosen alzheimer var hon 58 år. Hon förberedde sig för att ta farväl. I två tidigare Tendensprogram har hon berättat om chocken och acceptansen. Vad hände sen?

 – Det är ett under att jag fortfarande får vara med i livet. Och att jag mår så pass bra som jag gör.

Idag är Agneta snart 72. Hon är en av dem i Sverige som har levt längst med diagnosen och fortfarande kan prata, tänka och förmedla. Och det finns flera mirakel i hennes liv. Ett av dem är barnbarnet Agnes som hon brukar spela Memory med.

Anna-Brita Lindqvist, som har träffat Agneta 2004 och 2007, återvänder nu en tredje gång till köksbordet i Farsta för ett samtal om livet med den här sjukdomen i hjärnan. Den som kallats "sjukdomen utan hopp".

Det första programmet av tre i serien "Vad hände sen?`"

Anna-Brita.Lindqvist@sr.se 


Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer

Hur kan det komma sig att man börjar tro att man inte bara är smartare utan också godare för att man har en hög utbildning? Varför säger vi att högutbildade är mer toleranta än lågutbildade? (REPRIS)

Hög på lustgas Tis 12 dec kl 11:04(31 min)

Lustgas är idag ett trendigt berusningsmedel bland unga i Sverige. I färgglada ballonger säljs gasen på rejv, klubbar och barer. I Finland har försäljningen förbjudits, men i Sverige är det lagligt.

Jag vill festa i det fria Mån 11 dec kl 11:04(28 min)

Det är mitt i natten. Gina och hennes vänner går i skogen och letar efter svartklubben där de ska dansa tills i morgon och kanske ta droger. Festen saknar tillstånd och polisen är beredd. 

Mormor tyckte Hitler var tjusig Ons 06 dec kl 11:04(28 min)

Det är tidigt 1960-tal, nya idéer ligger i luften och framtiden är ljus. Men på Kalmar allmänna läroverk gör en biologilärare allt han kan för att göra livet surt för vissa elever – de judiska.

Min far var nazist Tis 05 dec kl 11:04(28 min)

Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien (REPRIS)

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".