Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Bin dansar sig till beslut
Ons 22 jun 2016 kl 12:10
Bin kan lära sig saker och dela med sig av kunskap. De kan dela erfarenheter om bra matplatser och fatta beslut om boplats. Detta trots att bins hjärna är ungefär lika stor som ett knappnålshuvud.

Bikupan är ett väl organiserat samhälle som bygger på fördelning av arbete, förmåga att lära sig saker och kommunikation. Hur den kommunikationen går till har intresserat forskare länge.

Professor Koos Biesmeijer från Naturalis Biodiversitycenter i Holland berättar i programmet om hur bina kommunicerar med dans i en alldeles mörk kupa. Dansen används också vid livsavgörande beslut när bina svärmar och skaffar sig en ny bostad. Då har de en slags automatiserad process för att fatta ett gemensamt beslut som nästan alltid leder till att bina väljer bästa möjliga bostad.

Biodlaren och bitillsyningsmannen Lennart Grahn låter reportern Therese Forsberg följa med på besök i en kupa utanför Piteå. Han berättar om utkastarna som vaktar i entrén så att inga obehöriga tar sig in och stjäl av honungen.

Therese Forsberg
vet@sverigesradio.se

I programmet nämns att 300 kilo honung produceras i ett bisamhälle under en sommar. Siffran gäller total produktion. Den mesta honungen som produceras konsumeras av bina själva. De använder den till bland annat uppvärmning. En normal skörd ligger på 25 kilo per år. Källa: "Buzz about bees"  av Jurgen Tautz.

 


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".