Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Kulturnytt
P1 Kultur måndag 20 juni
Mån 20 jun 2016 kl 13:00
Kulturarbetare om eventuell Brexit, Timm om drömmen om idyllen med den franska Folkfronten, besök på utställning om Disney och essä om Shakespeare.

Lisa Bergström, kulturkorrespondent, har besökt London och talat med kulturarbetare om Storbritanniens framtid. Hur påverkas de av kommande folkomröstningen där kampanjen delat befolkningen i två delar - de som vill stänga gränserna till landet för att hitta åter till det gamla, och de som hellre stannar kvar i en sargad union med stora utmaningar? Vi har besökt evenemang där poeten Harry Iggulden anser att det räcker med konstnärsstöd från Storbritannien och att utträde är rätt, och mött konstnären Bob and Roberta Smith som från sitt håll påpekar att vi bara har varandra och därför bör stanna. Brexit eller Bremain, frågan kommer allt närmare.

Under ett par år på trettiotalet hade Frankrike en samlingsregering som införde både semester och en rimlig arbetsvecka.
Men framförallt var le Front Populaire, Folkfronten, en dröm om ett idylliskt Europa med friluftsliv, kultur, musik, kärlek och vänskap - en slags vänlig fortsättning på den franska revolutionen där människor kunde njuta av livet. Det varade bara ett par år, mörkare tider skulle stunda, men just nu visas en stor fotoutställning i Paris stadshus för att fira 80-årsminnet av de få, men optimistiska, åren. Mikael Timm berättar historien om denna del av historien och kulturen.

Mia Gerdin har besökt Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn där en sommarutställning med titeln "Disney - om konsten att berätta" visas just nu. Bera Nordal, chef på museet, guidar oss genom de tidiga åren och berättar historien om reklamtecknaren från Chicago som kom att revolutionera underhållningsindustrin. Det gjorde han med hjälp av sina medarbetare, ofta invandrare från Europa, som skapade de magiska berättelserna och tecknade filmerna som inte sällan hämtade inspiration från klassiska sagor.

"Varje epok finner hos honom det som den söker och det som den själv vill se". Så uttrycker sig den polske teaterkritikern Jan Kott om gigantens verk i sin bok "Shakespeare - vår samtida".
I dagens Obs-essä har Maria Edström hittat ett tummat ex av denna bok från 60-talet i en second hand-butik i Stockholms södra förorter. Den får henne att fundera över såväl teveserier som Gomorra och The Wire, som över den märkliga fräschör Kotts text fortfarande har.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Minna GrönforsProgrammet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturnytt
Kulturnytt: Rikard Wolff är död. Fre 17 nov kl 18:09(5:00 min)

En mångsidig artist, skådespelare, musiker, författare och översättare av sångtexter har avlidit 59 år gammal efter en längre tids sjukdom.

Kulturnytt: Rikard Wolff är död Fre 17 nov kl 15:45(10 min)

Kulturredaktionens Anneli Dufva minns människan och skådespelaren som växte med sina uppdrag. En säregen röst i svenskt kulturliv har tystnat.

Kulturnytt: Lägg ner dålig kultur. Fre 17 nov kl 13:02(8:06 min)

Liberalernas kulturpolitiska arbetsgrupp föreslår att kultur av dålig kvalitet måste kunna läggas ned.

Filmrecension av Joachim Triers "Thelma", danskt museum om tysk flyktingvåg efter andra världskriget planeras och Mary J Blige om sin roll i "Mudbound"

Kulturnytt Tor 16 nov kl 18:09(5:00 min)

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".