Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Vårt behov av tystnad
Tis 21 jun 2016 kl 10:03
Vi är ständigt omgivna av ljud, det bullar, gnisslar och knastrar nästan överallt. Dagens Kropp & Själ handlar om hur ljuden påvekar oss och om längtan efter att slippa dem.

För Carl Fläring blev vanliga vardagsljud som slammer av porslin outhärdliga. Han försökte skydda sin hörsel med öronproppar men utvecklade istället ljudöverkänslighet, hyperacusis.

När man lider av ljudöverkänslighet kan pappersprassel, en gnisslande dörr eller en spolande kran kännas som tortyr. Det är som om ljuden går rakt in i huvudet. Ljudöverkänslighet är ett symtom som kan bero på många olika saker. Det kan uppstå efter en bullerskada vid utmattningstillstånd eller efter en hjärnskada. Gemensamt är att vanliga vardagsljud upplevs som obehagliga eller direkt smärtsamma och det är vanligt att man försöker undvika ljud och isolerar sig alltmer.

Även för personer utan ljudkänslighet kan ljuden omkring oss ibland bli övermäktiga. Kropp & Själ ger sig ut för att leta reda på den tystaste platsen och hittar den i en skogsdunge. Men även där låter det en hel del, från naturen. Frågan är vad vi menar när vi söker efter tystnad. Finns tystnad över huvudtaget?

Gäster i programmet är bland andra Barbara Canlon, professor i hörselfysiologi vid Karolinska institutet, audionomen Gunilla Jansson och musikern Peter Bryngelsson.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".