Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
De papperslösa toaletterna är på frammarsch
Tor 23 jun 2016 kl 12:10
Danmark satsar på dem. Norge likaså. Japan är världsledande. Men i den teknikvänliga välfärdsnationen Sverige är bidétoaletten ovanlig.

Ett besök på bidétoaletten kräver inte toalettpapper. I stället trycker man på en knapp och så kommer det vattenstrålar som rengör både bak och fram. Nästa knapptryckning aktiverar varmluft som torkar. 

Den offentliga sektorn i Danmark storsatsar på bidétoaletter för rörelsehindrade äldre människor som inte längre klarar av att använda toalettpapper. Någon liknande satsning görs inte i Sverige. 

Raymond Dahlberg på den svenska Myndigheten för delaktighet reser runt till kommuner och landsting och propagerar för bidétoaletten som kan ge äldre rörelsehindrade ökat självbestämmande, bibehållen värdighet och förbättrad intimhygien.


I programmet medverkar Synneve Dahlin-Ivanoff, professor i arbetsterapi Göteborgs universitet, Dennis Søndergaard, ansvarig för välfärdsteknologi  vid Nordens välfärdsscenter, Nordiska ministerrådet, Raymond Dahlberg, Myndigheten för delaktighet, Anette Svensson-Nordlander, avdelningschef inom äldreomsorgen Skara kommun samt tio anonyma medlemmar i syföreningen på Seniorcaféet Äldrecentrum Skara.Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Jakten pågår för fullt efter ett klimatsmart drivmedel framtaget ur skogens restprodukter. Flera olika satsningar görs på att utveckla nya metoder att omvandla skogens lignin till bränsle åt våra...

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".