Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Lupinerna tar över
Fre 24 jun 2016 kl 12:10
Invasiva främmande växtarter innebär stora problem, både ekonomiskt och ekologiskt. Hur ska de kunna stoppas i Sverige?

Invasiva arter är växter som en gång introducerats i svensk natur av människan men som sedan rymt ur våra trädgårdar eller parker och etablerat sig i rasande fart där de finner nischer att fylla. Och när vi människor banar oss väg genom naturen och anlägger vägar och banvallar, erbjuder vi samtidigt drömlägen för invasiva växter att slå sig ner.

Sedan årsskiftet finns en EU-förordning om hur 37 invasiva främmande arter i EU - både växter och djur - ska förebyggas och hanteras, men vad innebär listan för Sverige?

Vi besöker lupinbekämpare på berget Billingen och hör forskarna Jörgen Wissman från Centrum för biologisk mångfald vid Uppsala universitet och SLU och Georg Tschan från Statens Väg- och Trafikforskningsinstitut.

I programmet medverkar också Rolf Göran Karlsson, föreningen RÄFS i Skövde, Curt-Anders Johansson, Skövde naturskyddsförening, Lars-Erik Kjell maskinförare, Melanie Josefsson, avdelningsdirektör Naturvårdsverket.

Mer läsning: Publikation om invasiva arter och infrastruktur. 


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".