Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Akuten - bakom kulisserna
Tis 28 jun 2016 kl 10:03
Den somriga tillvaron på klippan vid havet kan vara en enda ostadig träsko, eller ett feldyk bort från en helt annan tillvaro, nämligen akutmottagningens väntrum.

Oftast är man inte beredd på att hamna på akuten, du hinner sällan googla läkaren på förhand eller köpa med dig en pastasallad. Men personalen på akuten är alltid förberedd på att du ska komma. 

"Man måste vara en speciell personlighetstyp för att trivas och jobba här", berättar sjuksköterskan Lotta Carlberg på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. 

Till Vårdguiden ringer människor som råkat ut för långdragna förkylningar, menssmärtor eller nageltrång. Men ibland även med betydligt allvarligare åkommor. På några minuter ska ett beslut fattas, beslutet handlar om det behövs akut vård eller inte.

”När jag pratar med dem som ringer får jag en bild i huvudet av hur de ser ut och beskriver någon till exempel ett skärsår så ser jag skärsåret framför mig”, berättar Evalena Vallo, sjuksköterska vid 1177 vårdguiden i Östersund. 

Sedan sjukhusserien Cityakuten kom på 90 talet har serierna som utspelar sig i sjukhusmiljö bara blivit fler och fler. Men vad är det med denna plats som fascinerar oss stämmer bilden vi får överrens med verklighetens akutkliniker? 

I studion finns Christian Unge, överläkare vid akutmottagningen Huddinge sjukhus och ett stort fan av sjukhusserier. 

Programledare är Samanda Ekman. 

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".