Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Antibiotikaresistens mot kolistin sprids snabbt (R)
Fre 01 jul 2016 kl 12:10
Forskare i Kina har upptäckt tarmbakterier som är resistenta mot kolistin, den sista antibiotikan att ta till när inget annat hjälper. Utvecklingen kan leda till superbakterier som inget biter på.

Minst 700 000 patienter i världen dör årligen av allvarliga bakterieinfektioner där antibiotika inte hjälper. I november 2015 kom nästa spik i kistan.

I Kina upptäckte nämligen forskare att tarmbakterier hos grisar, kycklingar och patienter blivit resistenta mot kolistin, den sorts antibiotika man sätter in när inget annat hjälper.

Dessutom kan den här nya antibiotikaresistensen spridas lätt och riskerar leda till superbakterier som inget biter på.

Sveriges Radios globala hälsokorrespondent har rest till Kina och intervjuat Dr. Yang Wang vid Kinas lantbruksuniversitet, WHO:s Kina-chef Bernhard Schwartländer, svinbonden Zhou Chunsheng samt professor Zhu Baoli vid Kinesiska vetenskapsakademin i Peking. Frilansreportern Olof Peterson har också träffat Malmöbon Mikael Engzell som drabbades av multiresistenta bakterier på sin semester i Thailand.

Programmet är en repris från den 14 april 2016.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".