Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
God och blandad jazz från förr och nu, från det välkända till det oväntade.
Ett avsnitt från Jazzradion
Ellingtons bejublade återkomst och basisten Kristin Korb från Bangen
Sön 26 jun 2016 kl 17:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
I Jazzarkivet berättar Lars Westin om när Duke Ellingtons återvände till Sverige och i livekonserten berättar sångerskan och basisten Kristin Korb om livet som immigrant.

Duke Ellington (1899-1974) gjorde en bejublad återkomst till Sverige 1958 efter åtta års bortavaro och 19 år efter den första Sverige-turnén 1939.
Ett par år tidigare hade bandet fått förnyat stor uppmärksamhet och kontrakt med skivbolagsjätten Columbia. Gamla storheter, som altsaxsfonisten Johnny Hodges, fanns åter bland solisterna och nya stjärnor hade tillkommit.
Sveriges Radio valde att spela in bandet i Göteborg, vars konserthus ansågs ha akustiska förutsättningar för storbandsmusik som var vida överlägsna  Stockholms. På radion i Göteborg fanns dessutom en musiktekniker högst lämpad att spela in denna sorts musik; han hette Ulf Börje Berg.
Duke Ellingtons konsert innehöll några av hans mest kända melodier från 1920-talet och framåt, presenterade i nya kombinationer och arrangemang och med Ellingtons pianospel och underfundiga muntliga presentationer som sammanhållande länkar.
Bland solisterna hör s trumpetarna Ray Nance, Cat Anderson, Shorty Baker och Clark Terry, och i ett par nummer  ur den då skivaktuella musikalen ”A Drum Is A Woman” medverkar sångaren Ozzy Bailey. Basist är Jimmy Woode Jr som stannade kvar i Sverige och kom att medverka i flera svenska jazzgrupper under de följande åren.

Den mer nutida livekonserten som börjar efter nyheterna bjuder på musik från Bangen Jazz & Blues i Sandviken från förra sommaren. Kristin Korb kom från Danmark och bjöd på ett mycket personlig konsert, präglad av hennes flytt från Los Angeles till Köpenhamn.

Till sist bjuder vi på musik med John Scofield, Oskar Schönning, Svante Henrysson, Maria Schneider Big Band, Lizz Wright, Johan Moir Ensemble och Bone Machine.Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Don Cherry, Ornette Coleman, Percy Heath, Shelly Manne - Tears Inside
  Album: Tomorrow Is The Question
  Kompositör: Ornette Coleman
  Bolag: CONTEMPORARY
 • 17.34
  Duke Ellington Orchestra, Göteborg 1958 - Medley
  Kompositör: Duke Ellington
 • 18.52
  Kristin Korb, Magnus Hjort, Steen Hansen, Snorre Kirk - Something To Celebrate
  Kompositör: Kristin Korb
 • 19.07
  John Scofield, Bill Stewart, Larry Grenadier, Joe Lovano - Chap Dance
  Kompositör: John Scofield
  Bolag: IMPULSE
 • 19.13
  Oskar Schönning, Vladimir Dikanski - Chénier
  Kompositör: Oskar Schönning
  Bolag: SCHÖNNING RECORDS
 • 19.20
  Anders Wihk, Svante Henryson, Steve Gadd - Mamma Mia
  Album: Same Tree Different Fruit
  Kompositör: Stikkan Anderson, Benny Andersson, Björn Ulveaus
  Bolag: LIONHEART
 • 19.26
  Maria Schneider Orchestra, Donny Mccaslin, Scott Robinson - Arbiters Of Evolution
  Album: Arbiters Of Evolution
  Kompositör: Maria Schneider
  Bolag: ARTIST SHARE
 • 19.40
  Dan Lutz, Vinnie Colaiuta, Kenny Banks, Lizz Wright, Pete Corpula, Pete Kizma, Dean Parks - Freedom
  Album: Freedom
  Kompositör: Toshi Reagon
  Bolag: CONCORD
 • 19.54
  Bone Machine, Medlemmar, Karl Nyberg, Adrian Löseth Waade, Viktor Reuter, William Soovik - Klaras Vals
  Kompositör: Viktor Reuter
  Bolag: LABEL MISSING
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Jazzradion

Livekonserten spelade vi in på Bangen Jazz & Blues i somras. Från Norge kommer både orgeljazz och elektronika, från Chile och New York hyllade Camila Meza och från Tunisien mjukt svängande oud.

Det amerikanska stjärnskottet hör du i vår livekonsert. Hör också skandinaviska Farvel, danska Kathrine Windfeldt och svenska Oskar Schönning!

Norske trumpetaren Mathias Eicks resa i den amerikanska mellanvästern blev musik som du hör i livekonserten, den svenska 70-talsjazzen är samlad på cd och så blir det tävling om konsertbiljetter!

Umeå Jazzfestival firar sin 50:e festival i följd och vi bjuder på en rykande färsk pytt i panna med godbitar från helgens konserter.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".