Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Ägarstyrd flyktingrapportering och hovsam hovreporter
Lör 04 jun 2016 kl 11:03
Svenskägd tjeckisk TV-kanal i blåsväder när styrelseledamot tvingat journalister att porträttera flyktingar som hot. Hovsamma frågor när Nobelhusdebatten fick majestätisk glans.

Svenskägd TV-kanal i blåsväder i Tjeckien
I Tjeckien har en medieskandal med stort svenskintresse avslöjats. Det handlar om TV-huset Prima TV som till 50 procent ägs av den svenska mediejätten MTG.

I veckan rapporterades att bolagets journalister i september kallades till ett möte. Ett möte där chefredaktören och en representant för ägarna berättade att från och med nu ska migration och islam porträtteras som ett hot. Den som inte accepterar detta, kan inte längre jobba kvar.

Det här har blivit beviset på det som många länge misstänkt. Landets journalistik präglas allt mer av politisk styrning.

Vi ställer frågan: Kommer MTG streta emot? Reporter: Johan Cedersjö.

DN-debattör blev hovsam hovreporter
Det nya Nobel Centret som planeras för i Stockholm har snart kommit ikapp Slussenprojektet när det gäller antalet skrivna spaltkilometer av rosenrasande kändistyckare. Och i veckan kom ett nytt kapitel.

Maria Schottenius känner många till som före detta kulturchef på Dagens Nyheter – idag är hon återkommande krönikör och recensent i tidningen. Hon har från sin upphöjda spaltposition i både debattartiklar och krönikor starkt propagerat mot bygget.

Kungen, har hon återkommande argumenterat, måste ryta ifrån. Han kan väl inte vilja att det citat “placeras en jättelåda i aktern av Nationalmuseum?” Ingenting i konstitutionen, slår Schottenius fast, hindrar honom från att säga nej, jag delar inte ut priset i den byggnaden som förfular intrycket av Slottet.

Kanske var det en slump att Kungen nu i veckan bestämde sig för att ryta till mot Nobelprojektet i just Dagens Nyheter. Frågan är om det var en slump att tidningen som reporter skickade just Maria Schottenius. Reporter Jonna Westin. 

Krönika av Jack Werner
På dom sociala medierna jagar vi efter syndabockar i grupp. Kraften i det känner alla som hamnat i offerelden till. Flockens styrka är problematisk, men om kritiken samtidigt är relevant och hövlig bör den inte soppas under mattan av bångstyrigt drevtrots.

Ja, så tycker vår krönikör Jack Werner som i veckan läst artiklar om både damkläder, puder och brottsmisstänkta speedwaystjärnor.

Operation öppenhet provar myndigheter
Yttrandefrihet, offentlighetsprincipen, meddelarskydd och sekretess är centrala begrepp för journalister och myndigheter. I år fyller Sveriges tryckfrihetsförordning 250 år.

För att uppmärksamma det har yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tillsammans med sina studenter på journalisthögskolan i Stockholm under våren undersökt hur läget för dessa honörsord ser ut på våra myndigheter.

Dom har begärt ut handlingar från 89 myndigheter och i veckan presenterades resultatet under namnet Operation Öppenhet.

Vi tog rygg på några av studenterna för att se om dom underkända myndigheterna nu gjort sin läxa. Vi börjar hos säkerhetspolisen, Säpo. Reportrar: Linnea Svensson och Erik Petersson. 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".