Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
"Oomph" - om en färgstark period som tog ut svängarna
Tis 07 jun 2016 kl 15:00
I Malmö öppnade i helgen utställningen "Oomph- kvinnorna som satte färg på Sverige", på Malmö Konstmuseum.

Det är en designutställning med tongivande formgivare som är relativt okända för en bred publik; 1940- och 50-talens pionjärer - alla kvinnor - som ägnade sig åt glasföremål, textil, keramik och möbler.

Och titeln på utställningen, det amerikanska uttrycket "Oomph" som stod för energi och sex appeal, är även namnet på finlandssvensken Viola Gråstens geometriska mönster från 1952, en storsäljare som fick unga kvinnor att rusa till affärerna.

I P1 Kultur samtalade konsthistorikern Linda Fagerström och kulturkritiker Malin Krutmeijer utställningen. 

– Det är en utställning om en tidsperiod i svensk designhistoria som var färgstark och som tog ut svängarna. Det är lite jazzigt, säger Linda Fagerström. Väldigt präglat av sin tids populärkultur.

– Det är ju väldigt läckra saker, men själva utställningen är lite stel. Det är väldigt fint, allting, jag hade önskat mig mer stök och mer prunkande och att det hade funnits saker som man fick röra vid, säger Malin Krutmeijer.

Utställningen "Oomph- kvinnorna som satte färg på Sverige" pågår på Malmö Konstmuseum till och med 4 september.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Att bli refuserad eller att bli publicerad. För de flesta som skriver har den gränsen en närmast magisk kraft. Richard Dinter undersöker vad det betyder att bli avvisad som författare.

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".