Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Människans mått är ett livsfilosofiskt program om vår tids besatthet av mätningar: av den egna kroppen,..
Ett avsnitt från Människans mått
Människans mått. Rankning och länkning.
Sön 10 jul 2016 kl 14:30
Psykologen Elaine Aron menar att vi har två grundstrategier för att möta omgivningen: genom att ranka och att länka. Så vilka relationer uppstår, i en digital tid när alla kan betygsätta alla?

Det var en sak vi inte berättade om konståkerskan Anne-Line Gjersem i förra programmet av Människans Mått: nämligen att hon är enäggstvilling. Hennes syster, Camilla,är både hennes bästa vän och närmaste konkurrent. Hela livet har de tävlat med och mot varandra: en tävling som intensifierats ju bättre de har blivit, eftersom Norge i de flesta sammanhang bara har en plats till de stora mästerskapen.

Det andra programmet i Människans måtts serie om rankning handlar om kärlek, social samvaro, och rankning. Elaine Aron – författare till boken I mötet mellan kärlek och makt - berättar om hur hon ser på rankning som psykologiskt fenomen. Förutom Anne-Line Gjersem träffar vi Inger Bladh, en av landets fyra miljoner Facebookanvändare, och Mohammed Ahmed som driver egen frisörsalong i Malmö; ett yrke där kundernas betygssättande blivit en allt viktigare del av verksamheten. Vi hör också Nora Makander som berättar om när hon hyrde ut sin lägenhet på nätet.


Producent: Fredrik Pålsson
Produktionsassistent: Nora Makander
Ljudmix: Jonas Mattsson


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Människans mått
Människans mått
Mån 18 jul 2016 kl 19:03(23 min)
Människans mått
Sön 10 jul 2016 kl 14:30(24 min)
Människans mått
Mån 27 jun 2016 kl 19:03(24 min)
Människans mått
Mån 13 jul 2015 kl 14:30(24 min)
Människans mått
Mån 06 jul 2015 kl 14:30(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".