Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Hemlig kod ledde till medicinpris för Tu Youyou (R)
Mån 04 jul 2016 kl 12:10
Tu Youyou fick 2015 års Nobelpris i medicin för malariamedicinen artemisinin. Hon är Kinas första vetenskapliga Nobelpristagare och hennes gärning är på flera sätt präglad av landet.

Den 23 maj 1967 startades det militära forskningsprojekt som fick kodnamnet 523. Det skulle dröja nästan två år innan Tu Youyou fick höra talas om det. Uppdraget var att hitta en ny medicin mot malaria - en vanlig dödsorsak bland soldaterna i Vietnamkriget.

Idag ligger artemisinin till grund för Världshälsoorganisationens rekommenderade behandling mot akut malaria och beräknas rädda 100 000 barn varje år från att dö i sjukdomen.

Men att hennes upptäckter skulle leda till ett nobelpris tycks Tu Youyou inte ha räknat med. Under tillkännagivandet fick hennes man, som som följde kvällsnyheterna, berätta att hon fått Nobelpriset i medicin. Priskommittén sade att den malariamedicin Tu Youyous forskning lett till skapat "närmast omätbart stora" vinster för global hälsa.

– Hon höll på att tvätta sig och jag såg på teve. Jag sade till henne men hon trodde mig inte. Till slut kom hon ut och såg det själv, berättar Li Tingzhao.

Tu Youyou har blivit en känd person efter Nobelpriset och överhopas av förfrågningar och besök. Själv är hon mest intresserad av att fortsätta läsa klassiska texter om kinesisk medicin.

Längre textversion: Så gjorde Tu Youyou modern vetenskap av traditionell medicin

Programmet är en repris från den 8 december 2015.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".