Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Uttråkad
Tis 05 jul 2016 kl 10:03
Att barn ibland ska ha tråkigt har blivit ett hett tips i föräldrarådgivningsindustrin. Och även stressade vuxna kan få rådet att ha det trist mellan varven. Det tråkiga har blivit det nya roliga.

Men hur ska vi hantera den nya trenden som uppmanar oss att ha det tråkigt när allt vi vill är att ha roligt? Och finns det baksidor med tillståndet av uttråkning?

Det monotona arbetet, att stå vid ett löpande band eller sitta i tunnebanespärren beskrivs ofta som tråkigt, ett vacum av tid där man inte kan göra det man egentligen vill. Och för några år sedan kom en teori om att man kan bli utbränd av att vara understimulerad på jobbet. Att uttråkning kan leda till en så kallad Boreout med liknande symptom som utbrändhet.

Frédéric Desnard som jobbade på ett parfymföretag i Paris menar att han drabbades av en så kallad Bored out. Han gick så långt att han stämde företaget på miljonbelopp för att han inte haft tillräckligt mycket att göra.

”Jag arbetade som mest 40 minuter om dagen, ibland bara 20 minuter. Det var den tid det tog att ringa leverantörer och godkänna beställningar. Jag skämdes över att vara så sysslolös och för att jag inte kunde berätta om min arbetsdag för familj och vänner", säger han.

Rädslan för att ha det tråkigt kan ibland gå så långt att vi gör de mest destruktiva saker. I en amerikansk studie valde deltagarna att ge sig själv elchocker istället för att sitta ensamma och ha det tråkigt i 15 minuter.

Gäst i programmet är Niklas Laninge, psykolog och föreläsare.

Programledare är Samanda Ekman.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".