Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Renässansmusik i intim närbild med Jonas Nordberg och Ruby Hughes
Tor 30 jun 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Tårfyllda ostinaton, känsliga texter och spontana koloraturer med två unga stjärnor på den tidiga musikens himmel: sopranen Ruby Hughes och lutenisten Jonas Nordberg.

Renässansmusikens sorgesånger, "lamenti", står i fokus i den här konserten från Change Music Festival i Kungsbacka 2015. Duon tar oss med från Dowlands renässanssånger och lutstycken till Purcells lika känsliga toner. Sedan följer två kantater av briljanta kvinnliga italienska barocktonsättare och en fransk dans-svit för teorb.

Ruby Hughes har specialiserat sig på tidig musik och sjungit under de flesta stora dirigenter för just den här genren. Hon började som cellist innan hon fortsatte studera sång i München och London. Hon vann den prestigefyllda Händeltävlingen i London 2009 och har varit en New Generation Artist hos BBC, motsvarigheten till vår P2 Artist.

Själv säger hon att hon älskat Dowlands och Purcells musik sen barnsben på grund av att den alltid lyckas beröra åhöraren, ibland genom att ta oss med till riktigt melankoliska och ensliga platser.

Jonas Nordberg har studerat på Musikhögskolan i Stockholm och Mozarteum i Salzburg. Hans repertoar sträcker sig från renässanslutans musik till nutida utforskningar av ljudlandskap. Han har under flera år också samarbetat med koreografen Kenneth Kvarnström i diverse projekt där Nordberg kombinerar danselement och barockmusik för luta och teorb med elektronisk musik och tal.

1. Konsert med Ruby Hughes, sång, och Jonas Nordberg, luta och teorb.
Dowland:
- Come Again 
- Flow my Tears 
- Lachrymae Pavane 
- Go Crystal Tears 
- The Earl of Derby's Gaillard 
- Sorrow Stay 
- Can She Excuse my Wrongs 
Purcell:
- Music for a While.
- O Solitude.
Francesca Caccini:
- Lasciatemi qui solo
Robert de Visée:
- Svit i a moll för solo teorb
Barbara Strozzi:
- L'Eraclito Amoroso

Konsert från Emmanuelskyrkan i Kungsbacka den 7/8 2015 under Change Music Festival.

2. Richard Strauss: borgaren som adelsman (Le bourgeois gentillhomme) orkestersvit op.60. 
Dalasinfoniettan, Dirigent, Joachim Gustafsson. 
Konsert 2/11 2014, Göteborgs konserthus. 

Musiktekniker: Bengt Pettersson.
Producent: Urban Hägglund.
Programledare: Sofie Almroth.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.47
  Ruby Huges (Sopran), Jonas Nordberg (Teorb) - Lasciatemi Qui Solo
  Kompositör: Francesca Caccini
 • 19.58
  Jonas Nordberg (Teorb) - Svit I A-Moll
  Kompositör: Robert De Visée
 • 20.20
  Dalasinfoniettan (Orkester), Joachim Gustafsson (Dirigent) - Borgaren Som Adelsman (Le Bourgeois Gentillhomme) Orkestersvit Op.60
  Kompositör: Richard Strauss
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
P2 Live Lör 09 dec kl 21:00(60 min)

med Tina Ahlin. 1. Claude Debussy: Andra preludieboken (1913). Jean-Yves Thibaudet, piano. Från BBC radio international. 2. Andrea Tarrodi: Serenade in seven colours (2013). Västerås sinfonietta...

Världsdirigenten Gustavo Dudamel kommer till Stockholm och leder Kungliga filharmonikerna i den årliga Nobelkonserten. Det blir Jupitersymfonin av Mozart och Also Sprach Zarathustra av Strauss.

Kullervo är oäktingen som säljs som slav. Han utsätts för all sorts grymhet, fast överlever och hämnas med hjälp av magi – men Kullervo förstör och förgör i stort sett allt han ställs inför...

Följ med på festkonsert från Berwaldhallen när vi firar ett sekel av finländsk självständighet. På scenen bland annat sopranen Karita Mattila, en av Finlands största klassiska stjärnor.

KONSERT: Tonbruket Tis 05 dec kl 20:30(90 min)

Tonbrukets alla skivor har vunnit Grammis. Lyssna på en konsert med ett av Sveriges mest prisbelönta och omhuldade jazzband just nu.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".