Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Hur mår public service-medierna? Olika besked i de nordiska länderna
Lör 13 feb 2010 kl 16:00
I Finland pågår ytterligare nedbantning medan lyssnare och tittare protesterar högljutt mot en ny medieavgift. I Norge står en hård kamp om makten över de nya medierna, medan svenska SVT, SR och UR är... inne i en tillfällig andhämtningspaus. I Island riskerar public service radio och tv svältdöden. Medan de danska verkar överleva den tidigare chockterapi de var orsak till.

Publicerat har varit på ett nordiskt medieseminarium på Hanaholmens kulturcentrum utanför Helsingfors, där de stora finska, kommersiella mediekoncernerna betygade public service sin vördnad. De var fullt beredda att leva i fredlig samexistens.

En grekisk tragedi?

-Men bakom kulisserna kan vi ana ett riktigt grekiskt drama. En kamp om överlevnad från båda sidor, säger Tom Moring - professor i journalistik i Helsingfors.

Tom Moring ser en stor risk för segregerade mediesamhällen, där kvalitetsjournalistik bara når en mindre del av invånarna i Norden.

EU mot public service? 

Så vi sammanförde honom med Mats Svegfors - vd på Sveriges Radio - Gunilla Ohls, programchef på finska YLE och Hallvard Moe, medieforskare från norska Bergen, som specialiserat sig på forskning om public service-medierna. Inte minst om deras förhållande till EU och de kommersiella bolagen.

Speciell nordisk ps-kultur?

Frågan är vad som händer med public service-medierna i de nordiska länderna i framtiden? Vilken roll kommer de att spela i medievärlden?

Finns det kanske trots alla problem till och med en speciell nordisk public service-kultur värd att exportera? Det hävdar i varje fall en del medieforskare i andra länder.

Bok om frågorna

Det här seminariet är det första i en serie på fem som ska hållas det här året och början av nästa. Bland arrangörerna finns Nordicom - det utmärkta forskarcentret i Göteborg.

Och därifrån har medieprofessor Ulla Carlsson tillsammans med Eva Harrie sammanställt en skrift med titeln "Nordiska public service-medier i den digitala mediekulturen" med underrubriken: Pengar, politiken och publiken.

I ett minfält

I den finns bland annat några intressanta analyser av var public service-medierna står idag. Enligt medieprofessor Anker Brink Lund från Köpenhamn står de i ett veritabelt minfält.

Det gäller att inte bli paralyserade, men samtidigt att inte klampa på för snabbt. Och åt vilket håll, och med vilken hastighet?

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".