Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Diskrimineringslagen sätts på prov
Fre 12 feb 2010 kl 16:00
Arbetsförmedlingen gjorde fel när en muslimsk man fick sin aktivitetsersättning indragen på grund av att han inte tog i hand när han hälsade på en kvinnlig arbetsgivare. Domen i Stockholms tingsrätt har... väckt starka reaktioner och nu höjs röster för att diskrimineringslagen borde ändras.

Folkpartiets Erik Ullenhag debatterar med Mehmet Kaplan från Miljöpartiet.

Här finns länk till DOs hemsida och domen från Stockholms Tingsrätt.

Här kan du lyssna på ett tidigare Människor och tro som handlade om den nya Diskrimineringslagen som sjösattes 2009. Medverkade gjorde den nytillträdde DO:n Katri Linna, Hans-Ingvar Roth, professor i Mänskliga rättigheter vid Lunds Universitet samt Zanyar Adami, journalist. I programmet finns också ett reportage om två olika fall som berör religiös diskriminering, bland annat det aktuella handskakningsfallet i Älmhult. Reporter Anneli Rådestad.

Med anledning av årsdagen av revolutionen i Iran analyserar Mohammad Fazlhashemi, idehistoriker vid Umeå universitet, maktkampen i Iran.

De jemenitiska judarna anses vara en av världens äldsta folkgrupper, och har en unik status i den judiska världen på grund av sina ålderdomliga seder och bruk. För 50 år sen bodde över 60 000 judar i Jemen, längst ner på arabiska halvöns sydspets, men på grund av hot, mord och förföljelser har de flesta emigrerat och idag finns bara cirka 300 judar kvar i landet. Lotten Collin gjorde ett besök hos 15 familjer som idag bor i en inhägnad förort till Jemens huvudstad Sanaa.

För en dryg månad sedan drabbades Haiti av det jordskalv som slog sönder hela samhället och många erfarna hjälparbetare har vittnat om att katastrofens omfattning är både svårbegriplig och svårbearbetad. En av de första svenska röster som kunde lämna rapporter om förödelsen tillhörde Gunnar Hällgren, katastrofchef på Hoppets stjärna. Hör honom i Kvartsamtalet om ett liv i internationell tjänst, om känslan av mening eller meningslöshet i arbetet och om den inre kompass som behövs för att man ska orkDiskrimienria verka i katastrof och kaos.

Utriekskrönikan av Cecilia Uddén tar sin utgångspunkt i en uppmärksammade arrestering av Muslimska brödrarskapet i Egypten.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

TEMA: Himmel och helvete Tor 09 nov kl 14:03(47 min)

I en repris från maj 2017 fördjupar sig Människor och tro i temat "himmel och helvete". Det handlar om musik, politik, konst och film och i studion sitter programledare Tithi Hahn.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien? Tor 26 okt kl 14:03(45 min)

Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Motståndet mot moskéer Tor 19 okt kl 14:03(46 min)

Nya moskébyggen varit en trätofråga i Sverige i flera decennier. Men vilka är det i dag som motsätter sig nya byggen och hur motiverar de sitt motstånd?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".