Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Svajig syskonrapportering och sammanblandade sportroller
Lör 11 jun 2016 kl 11:03
Platsen i syskonskaran avgör vem du blir påstod DN förra veckan. Men forskningen håller inte med. Viasats Formel1-expert kommenterar egna klienten. Och om mediers nya sätt att ersätta annonsintäkter.

Syskonsnackisen saknar stöd i statistiken
Enkla slutsatser i komplicerade frågor är lika lockande som det är farligt för medier – att driva en snackis så långt det går trots osäkert forskningsläge. 
I veckan handlade det om att din plats i syskonskaran inte bara bestämmer din personlighet utan också ditt val av partner och vad du röstar på när DN-artikeln satte ner foten i den kittlande frågan om syskonordningens betydelse för ens personlighet.
Man kunde få reda på att kronofogdar oftast är ensambarn och att det inte behöver vara en slump att du röstar vänster: Det kan mycket väl förklaras av att du är ett rebelliskt yngstabarn. 
Men hur mycket av det här finns det fog för egentligen? Erik Petersson har tagit en närmare titt på vad forskningen säger om saken. 

TV:s Formel1-expert kommenterar sin egen klient
Sportsändningarna har blivit allt viktigare för tv-bolagen i kampen om tittarna när linjär-tv krisar.
Viasat har byggt stora delar av sin affärsverksamhet kring det här och har kapat till sig rättigheter för nästan all internationell sport av intresse i Sverige. 
Helt centrala för de här sändningarna är kommentarer och experter. På Viasat Motor heter expertkommentatorn Eje Elgh. Han är före detta racerförare och var den som har upptäckte Marcus Ericsson, den enda svensken i Formel1-cirkusen, när denne var bara 14 år gammal. 
Idag jobbar Eje Elgh som hans rådgivare – och samtidigt som expertkommentator för de tävlingar där Marcus Ericsson deltar. 
Mediernas reporter Tonchi Percan har tittat närmare på motorjournalisten som verkar sitta på dubbla stolar.


Varför bryter medier sitt tabu mot textreklam?
Nästan alla gör det – trots att det bryter mot så många tabun i medievärlden. Det handlar om det som kallas content marketing, branded content eller native advertising – reklam som använder sig av journalistikens form.Lokaltidningarna Mitt i planerar att starta. Aftonbladet och Expressen gör det. Till och med New York Times, den kanske allra mest respekterade tidningen, gör det. Och i veckan kunde man läsa att nyhetsbyrån Associated Press även dom ska börja leverera sponsrat innehåll.Det här skapar såklart etiska dilemman eftersom det suddar till gränsen mellan journalistik och reklam.Så varför gör man det ändå? Ett svar är förstås att vanliga annonser inte längre drar in lika mycket pengar. Mediehusen gör helt enkelt vad de kan för att överleva.Men är den här nya verksamheten, med alla sina begrepp, begriplig för lyssnare och läsare? Vi har träffat köpare och säljare på den amerikanska och svenska marknaden för att reda ut vad det här handlar om. En av säljarna är Kaylee King Balentine, chef för New York Times branded content-byrå T Brand Studio International. Reportrar är Linnea Svensson och Lasse Truedson.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

DN skrev om sexuella trakasserier på medieutbildning och Paragraf gick till motattack. Mediers försiktighet vid självmord. Metoo i riksdagen, brist på politiskt intresse eller bristande journalistik?

Expressen till hård attack mot Aftonbladet. Men varför så tyst kring de egna metoo-anklagelserna? Om krisen på Aftonbladet. TT kritiseras i egen metoo-rapport. Och oviss framtid för mediestödet.

Hjärtskärande när sjuka söker sista hoppet utomlands. Men hur ska medier bevaka kontroversiella behandlingar? Så mycket vet Facebook om dig. Och namnpubliceringar under metoo: När, vem och varför?

Efter VD:s avgång, har produktionen påverkats av UR:s omorganisation? Ekot rapporterar mot bättre vetande om SR-profil. Journalisternas upprop #deadline. Får man underteckna och samtidigt rapportera?

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".