Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från en kyrka i Sverige. Vi sänder även gudstjänster som innehåller religionsmöten.
Ett avsnitt från Gudstjänsten
Muslimsk gudstjänst - från fasta till fest
Tor 30 jun 2016 kl 11:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Ramadan och Eid al-Fitr. En muslimsk gudstjänst med imamen Awad Olwan i Fisksätra och oudspelaren Mousa Elias.

Den muslimska fastemånaden Ramadan infaller i år mellan den 6 juni och 6 juli och avslutas med den fastebrytande familjehögtiden Eid al-Fitr.

Ramadan är en tid för rening och reflektion. Man avhåller sig från mat och dryck från soluppgången till solnedgången.

Den djupaste meningen med fastan är att göra den troende människan, till en bättre medborgare. Att utveckla känslor av barmhärtighet, givmildhet och solidaritet. Det är vad fastan egentligen handlar om. Ramadan är inte ett straff för människan, utan en välsignelse.

Vid Eid al-Fitr står mor- och farföräldrarna i centrum och muslimska familjer firar fastans slut genom att äta en festlig måltid tillsammans.

Texterna ur Koranen

2:183-186 och 40:51-65

Islam lär oss att Gud är alla människors Gud, alla människors fader och alla människors moder. Hans anspråk gäller alla och hans vilja är att människorna ska älska och hjälpa varandra.

Medverkande

Imam Awad Olwan, predikan, koranläsning
Linus Abdelkarim Olsson, svensk läsning 
Musikern Mousa Elias, oud

Gud vill säkra enighet men i en mångfaldig värld. Genom att dela upp mänskligheten i olika folk, i olika kulturer och religioner, är det tänkt att göra vår vackra värld ännu vackrare.

Torsdag den 30 juni kl 11:03 sänds den muslimska radiogudstjänsten i samband med Ramadan med imamen Awad Olwan i  Fisksätra. Sänds även samma kväll kl. 20.03.

En repris kommer även att sändas 6 juli kl 20:03, samma dag som Eid al-Fitr infaller.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.31
    Mousa Elias, Oud - Jag Är Som Jag Är
    Kompositör: Mousa Elias

Imam Awad Olwan

Han är aktuell som Imam i Fisksätra och är en av de drivande krafterna bakom bygget av ”Guds hus”. Ett samarbetsprojekt mellan Svenska kyrkan i Nacka, S:t Konrads katolska församling och muslimernas förening i Nacka, med bland annat stöd av kommunen. De ska bygga ihop en moské med den redan befintliga kyrkan i Fisksätra och ha ett gemensamt kyrktorg.

Läs mer: Guds hus i Fisksätra.

I oktober 2015 kom hans bok ”Röd moské med vita knutar”, om religionsdialog och att fred faktiskt är möjlig.  Där beskriver han hur de tre stora religionen Judedom, Kristendom och Islam är sprungna ur samma källa och att de under långa tider levt sida vid sida i fred och respekt.
På arabiska har han tidigare skrivit boken ”Vägen till Rom”. Den handlar om islams syn på andra religioner och profeten Mohammeds liv.

Ramadaʹn

När Ramadan avslutas med firande i Kungsmarken i Karlskrona 2008 där män samlats för att tillsammans äta och dricka gott.
När Ramadan avslutas med firande i Kungsmarken i Karlskrona 2008.

Den nionde månaden i det islamiska månåret, högtidlighållen som fastemånad. Den räknas som den månad då Muhammed fick sin kallelse.
Inom islam fastar man under fastemånaden Ramadan från soluppgång till solnedgång, medan man däremot kan inta föda under dygnets mörka timmar.
I Koranen står det: ”Ät och drick tills du kan skilja mellan en vit och en svart tråd i gryningen, fullfölj så fastan fram tills natten faller på” (sura 2:183/187).
För en muslim ingår i fastan även undvikande av sexuellt umgänge, förtal, skvaller och aggressivitet.
Fasta (arabiska sawm) är en av islams fem grundpelare (den fjärde).
De som är sjuka eller på resa är befriade från fastan, men måste senare fasta motsvarande antal dagar.

Källa: Nationalencyklopedin

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Gudstjänsten
Gudstjänsten
Sön 17 sep kl 11:03(57 min)
Gudstjänsten
Sön 10 sep kl 11:03(57 min)
Gudstjänsten
Ons 06 sep kl 19:03(32 min)
Gudstjänsten
Sön 03 sep kl 11:03(57 min)
Gudstjänsten
Sön 27 aug kl 11:03(57 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".