Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En podd om hästar och ridning på detaljnivå med Ulrika Lindqvist och Lisen Bratt Fredricson.
Ett avsnitt från Ridpodden
Working Equitation med Ulrika Pernler
Ons 07 sep 2016 kl 05:00
Grenen Working Equitation (WE) växer i Sverige, och i det här avsnittet nördar vi ner oss totalt i vilka moment och hinder som ingår, och vad som krävs av hästen och ryttaren.

– Jag tycker att grenen har otroligt stor potential. Man märker att det finns ett jätteintresse, här i Uppland är WE lika stort som fälttävlan i dag. Det tycker jag är fantastiskt, säger Ulrika Pernler.

Hon är WE-ryttare, WE-domare, dressyrryttare, dressyrdomare och till vardags ridlärare på Uppsala ponnyklubb. När Ulrika själv kom i kontakt med grenen tänkte hon direkt att hon ville använda sig av den i ridskoleverksamheten.

WE innehåller tre olika moment: dressyr, teknik och speed. Det är framför allt teknikmomentet, "dressyr med hinder" som används på ridskolan. Exempel på hinder är bland annat bro, grind och fålla.

– Teknikhindrena ger en tydlighet i dressyren. För ett litet barn, att lägga en volt - det är väldigt abstrakt. Men står det en tunna i mitten blir det väldigt tydligt. Så på den enklaste nivån är det otroligt användbart. 

– Och hästarna blir jätteglada när vi går ner till WE-banan. De spetsar öronen och ökar farten. De har olika hinder som de är bra på; ibland springer de nästan fram och gör övningen själv. 

Själv har Ulrika tävlat upp till svår klass i WE - där ingår bland annat galoppombyten och piruetter med enhandsfattning. 

– Det är roligt att man kan stegra graderna hela tiden, bli skickligare. Men det krävs att hästen är lösgjord och lyhörd.  

Läs gärna mer om Working Equitation hos Svenska Ridsportförbundet.

Producent: Ulrika Lindqvist

Programmet tillhör kategorin: Sport
Alla avsnitt från programmet Ridpodden
Ridpodden
Fre 16 jun kl 06:01(20 min)
Ridpodden
Fre 02 jun kl 06:01(39 min)
Ridpodden
Fre 19 maj kl 06:01(27 min)
Ridpodden
Fre 05 maj kl 06:01(36 min)
Ridpodden
Fre 21 apr kl 06:01(36 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".