Sändes lördag 6 februari 2010 kl 19.00
p2 arkiv klassiskt

Robert Schumann 200 år

I detta program sätter vi fokus på en av årets tonsättarjubilarer: Robert Schumann (1810 - 1856). Huvudnumret är Robert Schumanns andra symfoni, den i C-dur, som uruppfördes i Leipzig av vännen Felix Mendelssohn...
Robert Schumann och hans hustru Clara i Wien 1847. Litografi av Eduard Kaiser
1 av 3
Robert Schumann och hans hustru Clara i Wien 1847. Litografi av Eduard Kaiser
Dirigenten Georg Ludwig Jochum. Foto: Ulf Stråhle/SVT Bild
2 av 3
Dirigenten Georg Ludwig Jochum. Foto: Ulf Stråhle/SVT Bild
Pianisten Emil Gilels. Foto: Deutsche Grammophon.
3 av 3
Pianisten Emil Gilels. Foto: Deutsche Grammophon.

Schumann skrev sin andra symfoni mellan 1845 och 1846. Den uruppfördes i Leipzig av vännen Felix Mendelssohn den 5 november 1846. Här är det den tyske dirigenten Georg Ludwig Jochum som framför den tillsammans med Radioorkestern i en inspelning från 1958.

Georg Ludwig Jochum var en återkommande gäst på orkesterpodiet i Stockholm mellan åren 1956 och 1967. Han gick bort redan 1970, vid 61 års ålder. Georg Ludwigs mer namnkunnige bror Eugen Jochum blev betydligt äldre och namnkunnigare som dirigent. Men Georg Ludwig var inte heller dålig och en mycket bra orkesterfostrare, som förde dåvarande Radioorkestern en bra bit på väg mot att bli dagens Sveriges Radios symfoniorkester. Och här alltså skall han leda radioorkestern i Robert Schumanns andra symfoni i C-dur.

Vidare skall den ryske pianisten Emil Gilels framföra ett litet pianostycke av Schumann. Ett av hans Nachtstücke ur samlingen opus 23. Det är en inspelning från Gilels sista Sverigebesök i februari 1983, då han gästade Berwaldhallen. Som extranummer spelade han den gången bl.a. denna lilla pianopärla av Schumann.

Emil Gilels (1916 - 1985) var en Rysslands främsta pianister. Han slog igenom i hemlandet 1933 vid en tävling. Fem år senare vann han den internationella Ysaÿetävlingen i Bryssel. Efter kriget kom han så småningom att turnerade en hel del i väst. Ett av de första länder han besökte utanför järnridån var Sverige, där han gjorde sina första grammofoninspelningar utanför Sovjet. Det skedde i Stockholm tillsammans med dirigenten Sixten Ehrling. I Stockholm spelade de bl.a. in Tjajkovskijs första pianokonsert. Gilels tolkningar av Beethoven och Brahms  höll enligt en samstämmig kritikerkår alltid högsta klass.

MUSIK:
Robert Schumann: Symfoni nr 2 C-dur
Radioorkestern – Georg Ludwig Jochum, inspelat 25 januari 1958

Robert Schumann: Nachtstück op 23:4
Emil Gilels, piano
Inspelning från konsert i Berwaldhallen 20 februari 1983

Schumannsymfonin finns även tillgänglig som podd efter programmet!