Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
Ett avsnitt från Klartext
Fredag 5 februari
Fre 05 feb 2010 kl 19:00
Programmet handlar om det här: Det blir inget hårdare straff för de två unga som har blivit dömda för mordet i Stureby. Det var en kille och hans flickvän som kom överens om att döda en jämnårig flicka... En domstol har tidigare bestämt att det unga paret ska vara inlåsta på ett särskilt hem för ungdomar. Där ska de vara i 1 år och 8 månader. Många tyckte att paret borde ha fått ett hårdare straff. Men så kommer det alltså inte att bli. Det har nu en ny domstol bestämt. De två största partierna på Nordirland har nu kommit överens om politiken. Nordirland hör till Storbritannien. Det har tidigare varit mycket våld och bråk i området, mellan olika religiösa grupper. Därför har den brittiska regeringen bestämt mycket över Nordirland. Men nu har områdets ledare enats om att nord-irländarna själva får bestämma över sina poliser och domstolar. Två brittiska forskare har skrivit en ny bok som handlar om rikedom och lycka. Forskarna menar att vi inte blir gladare bara för att vi får mer pengar. Men en svensk som heter Sofia Nerbrand, håller inte med forskarna. Det viktigaste är att alla människor får samma chanser att blir rika, säger hon. På lördag är det samernas national-dag. Den dagen är till för att fira folkgruppens kultur, som är väldigt gammal. Bland annat har samerna ett eget sätt att sjunga, som kallas för jojk. Klartexts reporter har träffat forskaren Krister Stoor vid universitetet i Umeå i Västerbotten. Han berättar mer om jojken och vilken betydelse den har för samerna.
Programmet tillhör kategorin: Nyheter
Alla avsnitt från programmet Klartext
FUB kräver att Lars Ohly ska sluta Fre 15 dec kl 18:55(5:00 min)

Lars Ohly är ordförande för samarbetsorganisationen Funktionsrätt Sverige, där FUB ingår. Nu kräver FUB att Lars Ohly slutar som ordförande.

I torsdagens Klartext får du höra om den dagliga verksamheten Radio Fyris i Uppsala som samlar in pengar till Musikhjälpen.

Det är Noelles syster som har lagt upp fotot på Instagram på internet. En tonåring mördades på en skola i Stockholm. En anställd på ett stödboende är misstänkt för att ha mördat en av de boende.

En åklagare vill att två män ska låsas in i häkte. De är misstänkta för att ha försökt tända eld på synagogan i Göteborg i helgen. Människor fanns därinne och männen är misstänkta för grov mordbrand.

Kriminell man var personlig assistent Mån 11 dec kl 18:55(5:00 min)

Trots att assistenten begick nya brott lät Skövde kommun honom jobba kvar. Två attacker mot judar i Sverige. Funktionsnedsatta i Lysekil gör fågelholkar för att stödja Musikhjälpen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".