Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
75 år sedan första behandlingen med penicillin (R)
Tor 14 jul 2016 kl 12:10
Den 12 februari 1941 användes penicillin för första gången för att rädda en sjuk människa. Tyvärr dog patienten men behandlingen visade ändå att det nya läkemedlet fungerade.

År 1938 började ett forskarlag vid Sir William Dunn School of Pathology i Oxford att utifrån mögelsvampen Penicillium Notatum utveckla ett nytt antibakteriellt läkemedel.

Utgångspunkten var en då nio år gammal artikel om just denna mögelsvamps påfallande starka effekt mot stafylokocker, en artikel som bakteriologen Alexander Fleming på St Mary's-sjukhuset i London skrivit efter att det på något sätt råkat hamna just penicillium-mögel i en bakterieodling han lämnat kvar på sin laboratoriebänk sommaren 1928.

I början av 1941 hade forskarlaget, som leddes av den australienfödde Howard Florey, kommit så långt att man ville testa den nya medicinen kliniskt.

På sjukhuset Radcliffe Infirmary i Oxford fann man en lämplig försöksperson - den döende poliskonstapeln Albert Alexander som läkarna kämpat med i flera månader. Han hade skadat sig i ansiktet, en mindre reva som blev infekterad så att såren spred sig och framtvingade flera operationer, i vilka delar av ansiktet och även ena ögat skars bort. Innan antibiotika fanns var kirurgiskt avlägsnande av infekterade kroppsdelar det enda sättet att rädda drabbade patienter.

Alexander blev snabbt bättre, såren torkade ut och han fick tillbaka aptiten. Men dessvärre fanns då ännu inte tillräckligt mycket penicillin extraherat för att bakterierna kunde besegras helt och hållet. Alexander blev sämre igen och dog en tid senare. Men forskarna hade sett hur effektiv deras nya medicin var och ett par år senare kunde penicillin börja användas i större skala, tack vare att de brittiska forskarna delade med sig av sina resultat till amerikanska läkemedelsföretag.

I programmet medverkar Christoph Tang, professor i cellulär patologi vid Sir William Dunn School of Pathology i Oxford samt Kevin Brown, föreståndare för Alexander Fleming-museet på St Mary's Hospital i London. Även upptäckaren av penicillium-svampens antibakteriella effekt Alexander Fleming medverkar, i en inspelning från 1945.

Programmet sändes första gången den 12 februari 2016.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".