Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Framtiden inte aktuell: Ekots Maria Persson Löfgren i Moskva
Tis 14 jun 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 14 juni 2016. Moskva.

Moskva, tisdag

Det enda som gäller är just nu. Att leva som om varje sekund vore den sista. Livet blir som på riktigt när det kan ta slut när som helst. Men slutet vill ingen tänka på eller ens vägen dit.

Framtiden är något ytterligt abstrakt och fullständigt omöjligt att påverka. Det är de flesta här helt övertygade om. Helt klart en del av charmen med Ryssland är den förmågan att kunna leva i nuet. Men det kan också skapa en känsla av tomhet och meningslöshet att inte veta vad som väntar runt hörnet.

Kanske är det därför som nostalgin efter det sovjetiska är så stark? Är det månne saknaden efter femårsplanerna, som gör sig påmind?

Jag läser en krönika av en ryss i exil i Paris, han är professor i historia och ekonomi och hans tes är att i Ryssland har makthavarna helt gått över till att leva fullständigt i nuet. Framtiden är inte aktuell längre, allt makthavarna tänker på är hur de ska behålla makten nu, skriver han.

Han påminner om att också presidenten Vladimir Putin tidigare hade framtidsplaner för sitt land.

År 2000 kom Putin till Kremlin med den sitt 10 åriga Grefprogram, där visionen av ett öppet, modernt Ryssland ingick. När Putin återvände som president 2012 publicerades hans långtidsplaner inom alla olika områden från utrikespolitiken till ekonomin. Allt blev dekret, som Putin skrev på, dekret som skulle vara uppfyllda 2018, men nu har målen slopats och inga andra har satts upp, skriver professorn.

Lika ofta som ryssar grälar om Krim, för det gör de, lika sällan talar de om framtiden efter Putin. Vladimir Putin må vara en osedvanligt vältränad man, men han har faktiskt med ryska mått mätt passerat både pensionsåldern och är på väg mot den ålder då de flesta ryska män dör.

Nach навсегда - vårt för alltid - så säger de om Krim, de som stöder annekteringen. Som om något någonsin varat för alltid - evigt här. Historien är ju snarare en radda exempel på motsatsen och det kan gå väldigt fort.

Professorn varnar för det i sin artikel, på samma vis som världen överraskades av Sovjetunionens sammanbrott, kan Ryssland överraska, så som Ukraina överraskade.

Men i Ukraina till skillnad från i Ryssland är maktkonstellationerna fler och nya tänkbara kandidater dyker upp hela tiden. Så att en nyligen frigiven pilot vid namn Nadja Savtjenko säger att hon vill bli president 2018 förvånar ingen i Ukraina.

Motsvarande i Ryssland vore däremot en sensation - åtminstone som det ser ut just idag och det är just nu - idag - denna minut som gäller här i Moskva.  

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
En sång om hjälp från Jemen: Ekots Johan Bergendorff... Igår kl 10:00(2:51 min)

Utrikeskrönikan den 18 januari 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 18 januari 2018. Stockholm.

Snowday – ett lagom stort amerikanskt snökaos:... Ons 17 jan kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönikan den 17 januari 2018. Washington

Utrikeskrönikan den 17 januari 2018. Washington

USA invaderar Europa. Ekots Staffan Sonning Tis 16 jan kl 10:00(3:24 min)

Utrikeskrönikan tisdag 16 januari

Utrikeskrönikan tisdag 16 januari

Lycka är att... Ekots Maria Persson Löfgren... Mån 15 jan kl 10:00(2:56 min)

Utrikeskrönika 15 januari 2018

Utrikeskrönika 15 januari 2018

Revolution på bayerska: Ekots Daniela Marquardt,.. Fre 12 jan kl 10:00(3:37 min)

Utrikeskrönikan den 12 januari 2017. Berlin

Utrikeskrönikan den 12 januari 2017. Berlin

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".