Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Danish String Quartet spelar mera Nielsen
Ons 06 jul 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Den danska stråkkvartetten spelade två konserter i Stockholms konserthus och här får du höra den andra, med Nielsens andra stråkkvartett i f-moll och hans fjärde i F-dur.

De fyra musikerna i den Danska Stråkkvartetten, violinisterna Frederik Øland och Rune Tonsgaard Sørensen, altviolinsten Asbjørn Nørgaard och Fredrik Schøjen Sjölin på cello, spelar jubilaren Nielsens andra stråkkvartett i f-moll från 1890, och hans fjärde i F-dur.

F-mollkvartetten komponerades på tre olika orter: i Köpenhamn, Dresden och i Berlin. ”Genom hela kvartetten har det blivit mig allt klarare vari den består” lär Nielsen ha sagt. Det kan kanske tolkas som att han funnit sig ett eget språk att tala med, genom sin musik. Kvartetten spelades för första gången med Nielsen som förste violinist i december 1890 på Musikhögskolan i Berlin. Bland de inbjudna gästerna fanns den berömde violinisten Joseph Joachim.

Den fjärde stråkkvartett i F-dur komponerades samtidigt som den Mozart-inspirerade operan Maskarade, och det har kanske satt sina Mozartska spår i kvartetten också. Den uruppfördes på en privat kammarmusikafton, och Nielsen kommenterade det med att säga att den klingade som han hade förväntat sig. Mellan kvartetterna bjuder Danish String Quartet på nordisk folkmusik i egna arrangemang hämtat från projektet Wood works.

Som avslutning på kvällen hör vi Bent Sörensens Den lilla sjöjungfrun med den Danska radions flickkör, samt Benedictus ur Tre Motetter av Carl Nielsen och Madonn’Amor av Mogens Pedersön med Kammarkören under ledning av Eric Ericson.

Producent: Carrie Budelman
Programledare: Anna Nyhlin

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Danske Stråkkvartetten - Stråkkvartett G-Moll Op 13
  Kompositör: Carl Nielsen
 • 19.58
  Danske Stråkkvartetten - Stråkkvartett Ess-Dur Op 14
  Kompositör: Carl Nielsen
 • 20.38
  Engelska Kammarorkestern, David Atherton (Dirigent), Osian Ellis (Harpa) - Harpkonsert
  Kompositör: Jörgen Jersild
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Hör Marc-Antoine Charpentiers välkända Te Deum i en konsert från årets tidig musik-festival i Utrecht. Dessutom invigning av orgeln i Hamburgs nya spektakulära konserthus Elbfilharmonin.

P2 Live Lör 09 dec kl 21:00(60 min)

med Tina Ahlin. 1. Claude Debussy: Andra preludieboken (1913). Jean-Yves Thibaudet, piano. Från BBC radio international. 2. Andrea Tarrodi: Serenade in seven colours (2013). Västerås sinfonietta...

Världsdirigenten Gustavo Dudamel kommer till Stockholm och leder Kungliga filharmonikerna i den årliga Nobelkonserten. Det blir Jupitersymfonin av Mozart och Also Sprach Zarathustra av Strauss.

Kullervo är oäktingen som säljs som slav. Han utsätts för all sorts grymhet, fast överlever och hämnas med hjälp av magi – men Kullervo förstör och förgör i stort sett allt han ställs inför...

Följ med på festkonsert från Berwaldhallen när vi firar ett sekel av finländsk självständighet. På scenen bland annat sopranen Karita Mattila, en av Finlands största klassiska stjärnor.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".