Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
God och blandad jazz från förr och nu, från det välkända till det oväntade.
Ett avsnitt från Jazzradion
Bengt-Arne Wallin och folkmusiken och violinisten Regina Carter
Sön 10 jul 2016 kl 17:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Hör Bengt-Arne Wallin göra jazz av svensk folkmusik i början av 60-talet i Jazzarkivet! Och hör en nutida amerikansk koppling mellan jazz och folkmusik med Regina Carter!

Jazz med nordiskt tonfall och folkmusikalisk inspiration är inget nytt i dag, men för 55 år sedan var det ovanligt och inte helt okontroversiellt.
Hösten 1961 framträdde trumpetaren, arrangören och kompositören Bengt-Arne Wallin första gången i Sveriges Radio med sina versioner av kända svenska folkmelodier som ”Gärdebylåten" och ”Kullerullvisan".

Musiken spelades av en som mest  26 musiker stor orkester under rubriken ”Jazz Workshop” och med solister som trombonisten Åke Persson, barytonsaxofonisten Sahib Shihab, klarinettisten och altsaxofonisten Arne Domnérus med flera och med sopranen Margit Teimar som mänsklig röst bland inustrumenten.

Wallin intervjuades av Carl-Erik Lindgren, och Jazzarkivet presenterar hela det banbrytande programmet i repris jämte några andra exempel på Wallins musik från denna brytningstid, då Wallin sökte nya musikaliska vägar samtidigt som han till vardags spelade dansmusik på Nalen i Stockholm.
Där var ett par av hans medmusiker Jan Johansson och Georg Riedel.

Wallins ”Jazz workshop” väckte smått sensation och följdes upp med flera program i både radio och television varav några fick internationell uppmärksamhet och belönades med fina priser. 

Konserten med Regina Carter och hennes trio drar igång direkt efter nyheterna tre minuter över sex. De spelade i Stenhammarsalen i Göteborgs konserthus i början av december förra året och hade med sig musik från Regina Carters nya skiva Southern Comfort som de blandade med kända standardlåtar. Violinisten Carter hade sällskap av Jesse Murphy på kontrabas och Marvin Sewell på gitarr.

Efter konserten hinner vi med norska trion Krokofant, svenska New York-bon sångerskan Emma Larsson, göteborgske basisten Owe Almgren och suggestiva trion Fire!

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Don Cherry, Ornette Coleman, Percy Heath, Shelly Manne - Tears Inside
  Album: Tomorrow Is The Question
  Kompositör: Ornette Coleman
  Bolag: CONTEMPORARY
 • 17.52
  Bengt-Arne Wallin(, Jan Johansson - Per Spelman
  Kompositör: Bengt-Arne Wallin
 • 18.05
  Regina Carter, Jesse Murphy, Marvin Sewell - When I Grow Too Ols To Dream
  Kompositör: Sigrid Romberg
 • 18.24
  Regina Carter, Jesse Murphy, Marvin Sewell - Mandingo Street
  Kompositör: Richard Bona
 • 19.00
  Regina Carter, Jesse Murphy, Marvin Sewell - I'M Going Home
  Kompositör: Trad
 • 19.23
  Krokofant - Sail Ahead
  Kompositör: Tom Hasslan
  Bolag: RUNE GRAMMOFON AS
 • 19.31
  Emma Larsson, Shedrick Mitchell, Eric Revis, Kenneth Whalum, Billy Drummond - Many Moons Ago
  Album: Many Moons Ago
  Kompositör: Emma Larsson
  Bolag: ORIGIN RECORDS
 • 19.37
  Owe Almgren, Marcos Ubeda, Rubens Millet Herrera, Petra Lundin, Samuel Runsteen, Jennifer Downing Olsson, Tuula Fleivik, Per Lindvall, Martin Ödlund - Expression
  Kompositör: Owe Almgren
  Bolag: OH YEAH RECORDS
 • 19.43
  Mats Gustafsson, Johan Berthling, Andreas Werlin - She Sleeps She Sleeps
  Kompositör: Mats Gustafsson, Johan Berthling, Andreas Werlin
  Bolag: Rune Grammofon
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Jazzradion

Det är från Bangen Jazz & Blues vi hämtat konserten med Vivian Buczek och Martin Sjöstedt Trio. Det skandinaviska består av jazz från Norge, Sverige och Danmark.

Det är Ekdahl-Bagge Big Band som står för den nya storbandsmusiken och stjärnor som Art Pepper och Elis Regin som levererar guldkornen.

Upplev Hans Eks orkesterarrangemang av musiken som Esbjörn Svensson Trio skapade! Låt radiosymfonikerna och en rad strålande solister förgylla två timmar av ditt liv!

Livekonserten spelade vi in på Bangen Jazz & Blues i somras. Från Norge kommer både orgeljazz och elektronika, från Chile och New York hyllade Camila Meza och från Tunisien mjukt svängande oud.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".