Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Harlem – högkvarteret för det svarta kulturarvet
Ons 15 jun 2016 kl 13:01
Harlem är för många sinnebilden av svart kultur. Men vad händer med kulturarvet när stadsdelen förändras? Vi besöker Amsterdam News och Schomburg Center, två viktiga kulturinstitutioner i Harlem.

I Harlem finns flera historiska landmärken för svart kultur som Apollo Theatre, hundratals kyrkor och legendariska jazzklubbar.

Harlem har varit en svart stadsdel i hundra år, men sedan ett antal år håller det på att förändras. Nu flyttar välbärgade, ofta vita, hit. En händelse som satte fart på den sk gentrifieringen, var när den före detta presidenten Bill Clinton 2001 valde att öppna kontor på 125e gatan. Det sågs som ett tecken på att stadsdelen var på väg tillbaka efter många år med dåligt rykte. 

Två viktiga institutioner i Harlem för svart kulturarv är nyhetstidningen Amsterdam News, som legat här i 106 år – och Schomburg Center, USAs största arkiv för svart erfarenhet och historia.

Kulturredaktionens Anna Tullberg har träffat Elinor Tatum, chefredaktör på Amsterdam News och Khalil Gibran Muhammad, chef för Schomburg Center, för att ta reda på vad som står på spel för dem när det gäller framtiden för det svarta kulturarvet och inför höstens presidentval.

Efter reportaget hör ni Sveriges Radios utrikeschef Ginna Lindberg om hur Barack Obamas åtta år på presidentposten haft för betydelse för afroamerikanskt kulturarv.

Lyssna på hela onsdagens P1 Kultur med Måns Hirschfeldt

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Umeå jazzfestival – 50:e gången gillt Fre 27 okt kl 15:00(43 min)

Följ med P1 Kulturs Lisa Wall och Peter Öberg till Umeå jazzfestival för 50:e gången, med gäster som Lina Nyberg, Natacha Atlas och Sarah Riedel.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".