Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Vem bryr sig om saltet?
Tis 02 feb 2010 kl 11:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
För tre år sedan satte Livsmedelsverket upp en plan. Svenska folket skulle sänka sin saltkonsumtion till hälften. Livsmedelsindustrin skulle hjälpa till. De skulle smygsänka halterna av salt i bröd, charkvaror... och färdigmat på ett sätt så att vi konsumenter inte märkte någon skillnad i smak, och efter fem års tid skulle all mat vara bara hälften så salt. Nu har det gått tre år, men vad har egentligen hänt? Jo, svenskarna älskar fortfarande sitt flingsalt och örtsalt och grovsalt. Industrin skyller på problem med hållbarhet och i medierna ropas det bara efter mindre tillsatser, saltet har visst alla glömt bort, åtminstone här i Sverige. I USA, Storbritannien och Finland däremot tar man i med hårdhandskarna när det gäller invånarnas saltintag. Dessutom handlar det om hårfärgningsmedel. Åsa Wallenrud drabbades plötsligt, efter ett halvt livs hårfärgande, av våldsam klåda och bulor i hårbotten. Det här är inget ovanligt, och den allergiska reaktionen kan komma efter många års färgande. En ny studie från Karolinska Institutet visar att de allra flesta hårfärgningspreparaten innehåller extremt allergiframkallande ämnen.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".