Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Publicerat helt om radions absolut viktigaste del - ljudet
Lör 30 jan 2010 kl 16:00
Det är svårt att höra när det ligger bakgrundsljud under talet. Olidligt när musik och tal sänds på så olika nivåer. Varför blir det helt tyst i radion i bland? De här hör till de vanligaste frågorna och... klagomålen som strömmat in till Sveriges Radios Lyssnarkontakt. Samtidigt visar en färsk undersökning att 82 procent av den svenska befolkningen anser att Sveriges Radio har bra ljud och god hörbarhet.

Men det är naturligtvis meningen att alla lyssnare ska tycka att ljudet är bra och hörbarheten god. Så var ligger problemen?

Det diskuterar vi med två erfarna ljudtekniker och sänder hela Publicerat i form av Lyssnarkontakt.

Tidigare musiktekniker

Beredd att svara på lyssnarnas frågor är Hans-Erik Järvenhag, biträdande teknisk chef på programenheten i Stockholm. Han har dessutom tidigare lång erfarenhet som musiktekniker.

Speciellt hörbarhetsprojekt

Diskuterar ljudfrågorna gör dessutom Björn Carlsson från SR:s utvecklingsenhet, tidigare teknisk chef på SR Gotland. Carlsson har också hållit i det så kallade hörbarhetsprojektet på Sveriges Radio.

Många frågor

Frågorna till Lyssnarkontakt@sr.se om ljud och hörbarhet är många. Du kan ta del av de som nått oss bara den senaste veckan genom att.

Radio är fantastiskt, men...

Radio är fantastiskt - ett enkelt och billigt massmedium, brukar det hela.

Men det finns ändå flera ställen i "ljudkedjan" ett fel eller ett problem kan uppstå. Det gäller ända från inspelningstillfället till det att ljudet når vår radioapparat - eller för den delen dator, webbradio, mobil eller mp3-spelare.

Svårare rädda ljud?

Tidigare kunde ljudtekniker "rädda" dåligt ljud genom att filtrera bort det som störde, höja och sänka ljudnivåerna osv. Numera görs det här jobbet oftast av journalisterna själva vid en dator, där möjligheterna är mer begränsade samtidigt som ljudbehandlingen är enklare.

Och det vanliga är att "ljudproducenterna", dvs reportrarna sitter vid ett skrivbord och lyssnar och redigerar på datorns ljudbehandlingsprogram, och ljudet kommer via hörlurar.   

Teknik vid direktsändning

Vid större direktsändningar sköter oftast ljudtekniker sändningen.

Men fel kan uppstå i flera andra led i ljudkedjan också. När ljudet tankas in, när det sänds vidare, och slutligen tas emot i våra radioapprater. 

Eller lyssnar du via en fin ljudanläggning? Även detta spelar naturligtvis stor roll i vilket det slutliga ljudet blir.

  

YTTERLIGARE FRÅGOR EFTER PROGRAMMETS SLUT

Här några lyssnarfrågor som inte fick plats i programmet: 

Vi bad Hans-Erik Järvenhag om besked: Hur förfara med Publicerats ljudbädd under löpet i början av programmet? Det upplevs som störande av en några lyssnare, eftersom det är ett bakgrundsljud. Men är samtidigt en etablerad del av programmets form.

Och vad säger Björn Carlsson om det lyssnaren Sören Nyström i Linköping tagit upp, nämligen att ivriga medverkande ofta talar i munnen på varandra?

Andra lyssnare tycker att flera programledare i Sveriges Radio ofta talar för fort. Stämmer detta?

Flitige radiolyssnaren Carin Åberg gillar inte att väderfolket på SMHI ofta blir brutalt avbrutna, till exempel av en nyhetssändning. Det hade en ljudtekniker skött mycket snyggare än SR:s automatik.

Åberg undrar också om och varför flera program komprimeras, det vill säga att ljudet trycks i hop - kanske för mycket och ofta?   

Lyssna härintill!    

  

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".