Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Hjälpa utan att stjälpa - missionens nygamla problem
Fre 29 jan 2010 kl 16:00
Hjälpen strömmar in till det förödda Haiti, men nu väcks också frågor om hjälpinsatsen på längre sikt kan skada kulturen och traditionen i det fattiga landet. Vilken kunskap behövs hos hjälparbetare om... ett lands religion och hur märks de olika religiösa yttringarna mitt i katastrofen? Finns risken att oseriösa organisationer kombinerar hjälp med mission?

Kan de många kristna biståndsorganisationerna störa balansen mellan den traditionella vodoun och Haitis inhemska kyrkor? Människor och tro berättar om den religiösa dynamiken i Haiti och fångar upp aktuella intryck med hjälp av radions korrespondent Margita Boström och Markel Thylefors, socialantropolog med inriktning på Haiti. Kommentar av Per Becker, gästprofessor vid Lunds Universitet, som arbetar med en ny utbildning där man bland annat tar in religiösa och kulturella perspektiv på katastrofarbete.

Varför? Den frågan ställer sig många vid katastrofer och exceptionella händelser. Människor gör det idag på Haiti. I USA väckte den kände pastorn och tidigare presidentkandidaten Pat Robertson debatt när han sin tv-show hävdade att jordbävningen var ett resultat av att haitierna ingått en pakt med djävulen. Föreställningen om att något högre väsen påverkar den materiella världen är utbredd i den amerikanska traditionen, förklarar Daniel Dreisbach, professor i statsvetenskap vid the American University i Washington. Tankegodset har sitt ursprung i Gamla Testamentet - att Gud välsignar en nation som välsignar honom och att han förbannar den som vänder honom ryggen. Reportage av Sören Wibeck.

En liten grupp kristna palestinier, klämd mellan Hamas islamistiska styre och den israeliska blockaden, lever fortfarande i Gaza, men gruppen är också splittrad internt. Ortodoxa företrädare beskyller evangeliserande kyrkor för att utsätta alla kristna för fara genom att dela ut Biblar även till den muslimska majoriteten på Gaza. Frilansreportern Terje Carlsson berättar om motsättningarna och rädslan hos den kristna befolkningen och hur missionerandet sätter en skör balans på spel. Kjell Jonasson, Svenska Kyrkans utsände i Jerusalem kommenterar splittringen bland kristna på Gaza.

Också i Afrika diskuteras hur man ska hjälpa haitierna, det berättar Sveriges Radios korrespondent Margareta Svensson.

Frankrike har efter ett förslag från en parlamentarisk kommision öppnat vägen för att förbjuda den heltäckande slöjan i offentliga lokaler och i möten på sjukhus, skolor och banker till exempel. Frågan om förbud kom också upp i partiledarutfrågningen i radion häromdagen,där statsministern först lämnde frågan om lagstiftning öppen men senare uttalade att det inte är aktuellt med ett svenskt förbud mot att bära burka eller niqab. Det franska förslaget har också väckt reaktioner i andra länder. Kommentar av Sveriges Radios Alice Petrén.

Här är länkar till andra inslag om burka från P1 i veckan:

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Människor och tro
Tor 21 sep kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 14 sep kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 07 sep kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 31 aug kl 14:03(45 min)
Människor och tro
Tor 24 aug kl 14:03(44 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".