Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Disney - fantasi och humor utan vassa kanter
Mån 20 jun 2016 kl 10:01
Walt Disneys tecknade långfilmer står i fokus på Nordiska Akvarellmuseet i sommar. Men det finns många sätt att teckna på, vilket svenska tecknare visar i Serieupproret. Ett reportage av Mia Gerdin.

Det är nog inte fel att säga att svenskars uppfattning om animerad film utgår från Walt Disney. Från den studion har det strömmat tecknad film ända sedan 1920-talet men innan det blev en film eller en figur så fanns där en linje, ett streck på ett papper. Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn visar nu ”Disney – konsten att berätta”, en utställning som har sin tyngdpunkt på de tidiga åren - första långfilmen var Snövit och de sju dvärgarna som kom 1937 - men utställningen sträcker sig ända fram till dagens Frost, berättar museichefen Bera Nordal. 

Både Disneys berättelser och illustrationerna var hämtade från eller inspirerade av en vit, europeisk tradition och Walt Disney samlade många av dåtidens duktiga konstnärer omkring sig, bl a svensken Gustaf Tenggren. Men Disneystudions framgång berodde också på att de tecknade filmerna hade bra tajming – de kom samtidigt med talfilmen –med ljudet – och med färgen!. Hela filmindustrin kokade av idéer, den utvecklades och blomstrade under 30-talet, Bröderna Marx och Charlie Chaplin fick folk att skratta, och Disney var en del av allt detta.

En annan utställning som fanns i Angered under våren, Serieupproret, handlade inte om rörliga bilder och där berättades det heller inga sagor.  Det var sex tecknare som tog fasta på seriers upproriska kraft och tog upp ämnen som hbtq-aktivism, rasism, adoptioner och miljöhot. Curatorn Andrea Karlsén liksom konstnären Linda Spåman tycker serier har en större sprängkraft än bara ord.

Reporter Mia Gerdin

Disney - konsten att berätta visas på Nordiska Akvarellmuseet fram till 4/9. 

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1
Kulturpoddar i P1
Igår kl 10:01(29 min)
Kulturpoddar i P1
Ons 13 sep kl 14:00(23 min)
Kulturpoddar i P1
Tis 12 sep kl 10:01(30 min)
Kulturpoddar i P1
Mån 11 sep kl 14:00(40 min)
Kulturpoddar i P1
Fre 08 sep kl 14:00(24 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".