Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
Ett avsnitt från Avgörande ögonblick
Tusenkonstnären Hasse Alfredson
Mån 27 jun 2016 kl 06:00
Livet är som en påse, tomt och innehållslöst om man inte fyller det med nåt, sa pastor Jansson i revyn Gröna hund 1962. Upphovsmannen till citatet, Hasse Alfredson, har fyllt sin påse till brädden.

Författare. Regissör. Skådespelare. Revymakare. Skansenchef. Hasse Alfredson kan välja och vraka mellan titlarna även om han länge föredrog att beskriva sig som "en som skriver".

1961 bildade han tillsammans med Tage Danielsson Aktiebolaget Svenska Ord. Deras samarbete skulle fortsätta tills Tages död 1985. Hasseåtage i ett ord blev ett begrepp och tillsammans skulle de dominera svensk underhållning i ett par decennier.

Länge ansågs Hasse Alfredson som Sveriges roligaste man, men han har också velat skildra livets mörkare sidor. Som ondskan i filmen "Den enfaldige mördaren."

Producent Rigmor Ohlsson.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Avgörande ögonblick
Hemlängtan vid jul1947 Ons 13 dec kl 10:55(4:54 min)

Året är 1947 och tioåringarna Janne och Sture som bor på skolhemmet Hammargården längtar hem till jul.

En gammal man på en gård i Vuollerimdistriktet i Norrbotten ligger i sin säng med fula liggsår. Han har aldrig sökt läkarhjälp. Men så kommer provinsialläkaren på sjukbesök.

Flickskola eller samskola 1944? Ons 29 nov kl 10:55(4:51 min)

I slutet av 1940-talet började flickskolor ifrågasättas alltmer, och samundervisning blev det som skulle gälla. Men det fanns protester, inte minst bland elever.

Sång i gamla stan 1938 Ons 22 nov kl 10:55(4:56 min)

Året är 1938. I Gamla stan i Stockholm finns en man som tycker om att sjunga. Radion ska spela in hans sång. Det visar sig dock ta längre tid än vad radions reporter planerat.

I november 1938 fyllde Selma Lagerlöf 80 år. I radion tackade den berömda författarinnan för alla hyllningar och uppvaktningar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".