Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Tro och mening i Trollhättan
Fre 15 jan 2010 kl 16:00
Ännu en vecka med motstridiga besked skakar personalen på SAAB. Hur håller man hoppet levande och vad betyder den omtalade företagsandan för de människor som riskerar att förlora ett meningsfullt arbete?...

Samtal om stämningarna i Trollhättan med bland annat Huvudskyddsombudet på SAAB Mikael Jonasson samt Thomas Hagel, ingenjör som leder en bönegrupp på SAAB där man ber både för de anställda, GM och den svenska regeringen. Kan böner till Gud leda till ett lyckligt slut för de tusentals Trollhättebor som berörs av en nedläggning av företaget?

En dispyt kring Guds namn på det malajiska språket har blottlagt religiösa spänningar i Malaysia. Flera kyrkor har utsatts för brandattentat eller vandaliserats i en schism, som utlösts av att icke-muslimer använt ordet Allah som översättning av det kristna ordet Gud. Vad ligger bakom det spända läget just nu och varför har skillnaderna i Malaysia, som länge varit det goda exemplet på religiös mångfald och samexistens, fått alltfler religiösa förtecken? Sveriges Radios korrespondent Nils Horner rapporterar från Kuala Lumpur och professor Göran Collste berättar om sin forskning om Malaysia.

Utrikeskrönikan från London med Sveriges Radios korrespondent Johan Prane

Oroligheterna fortsätter i Iran och nu befarar många att det blir nya våldsamheter i mitten av februari i samband med firandet av den islamiska revolutionen 1979. Hur har utvecklingen i Iran påverkat unga svenskiraniers syn på islam och deras sökande efter en identitet i exil? Reportage av frilansreportern Sara Shaghayegh Moein och kommentar av författaren Azar Mahloujian.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Åsa F Vestergren

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Kvinnorna som kommer hem från IS Tor 07 dec kl 14:03(45 min)

Är de offer eller förövare, och hur ska Europa bemöta dem? Det handlar om kvinnor som varit med i islamiska staten i Syrien och Irak och nu återvänder till sina hemländer.

En kraftfull karl som strider för Kristus. En mjuk man som ägnar sig åt relationer. Se där två konkurrerande kristna mansideal. Människor och tro diskuterar kristen manlighet.

Bryr sig Gud om vem jag har sex med? Är Gud emot tillfälliga relationer - i så fall varför? I temaprogrammet om sex och religion delar lyssnarna med sig av sina tankar och erfarenheter.

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".