Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Terrorhugg och TV-reklam
Lör 09 jan 2010 kl 11:00
Medieklimatet hårdnar i Danmark efter terrorattacker Satirtecknaren Kurt Westergaard attackerades i förra veckan i sitt hem av en yxbeväpnad man från Somalia, som enligt danska säkerhetspolisen ska ha... kopplingar till terroriststämplade Al-Shaabab och till al Qaida. Återigen väcks frågan om Jyllands-Postens satirteckningar 2005, och hur de påverkat förhållandet mellan det moderna samhällets höga krav på yttrandefrihet, och grupper av radikala islamister. Medierna har besökt Danmark efter attacken på Westergaard, och där verkar klimatet snarare ha hårdnat och självcensuren blivit större efter publiceringen. Vi talar också med Säpos Mats Paulsson, chef för kontraterrorismenheten. Nu vill partierna göra TV-reklam I år är det riksdagsval och det första riksdagsvalet i Sverige där partierna får sända partipolitisk reklam i svensk markbunden tv. Partipolitisk reklam i TV har varit en omdebatterad fråga under lång tid i svensk inrikespolitik. Nu ser vi en totalvändning. I dag säger sex av nio partier att de ska göra reklam i tv4 inför årets riksdagsval. Det visar en rundringning som Medierna har gjort. Till och med Socialdemokraterna, som senast i våras skrev en debattartikel där de menade att partipolitisk tv-reklam är ett hot mot demokratin. De enda riksdagspartier som är helt säkra på att de inte kommer göra reklam i TV4 inför valet är Vänsterpartiet, men skälen handlar främst om ekonomi. Hade de haft en större budget hade även de använt sig av erbjudandet från TV4, enligt presschefen Jenny Lindahl Persson. Gazarapporteringen ett år senare Ett år har gått sen den israeliska offensiven mot Gaza - som krävde 1 400 palestinska dödsoffer - och 13 israeliska - och - som ni bland annat kunde höra om här i Medierna - så stoppade den israeliska armén journalister som ville in och rapportera om striderna. Vår reporter Terje Carlsson har träffat den unge tv-reporter som medan resten av världspressen hölls utanför kunde rapportera dygnet runt inifrån Gaza. Ayman Mohyeldin, reporter hos Al Jaziras engelska sändningar, är kritisk till hur internationella medier beskrev kriget för ett år sedan - och till hur bevakningen sker idag. Men vi kan också berätta om palestinska journalister som under hot om våld hindras att rapportera om övergrepp som Hamas begår.
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".