Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.
Ett avsnitt från Språket
Om finskan i Sverige och om inlärd irritation
Tis 05 jan 2010 kl 14:00
Hur mycket har det största minoritetsspråket påverkats av majoritetens svenska? Vår sverigefinska reporter Sanna Posti Sjöman lyssnar på andra generationen sverigefinnars språk och tonåringarna demonstrerar... hur de blandar svenska ord och finska konstruktioner. Jarmo Lainio, professor i finska vid Mälardalens högskola, kommenterar och berättar om generationsskillnader i sverigefinnars språk. Veckans lyssnarfrågor tar upp många vanliga irritationsmoment och professor Lars-Gunnar Andersson påminner om begreppet "inlärd irritation", något vi tränat upp oss på att ogilla och därför reagerar snabbt, och ofta, på! Kanske man borde försöka motarbeta sin egen inlärda irritation? Veckans samtliga lyssnarfrågor: - vice versa - "Anna och Fannys söta desserter" - räcker det med ett s? - tautologier: passera förbi, kombinera ihop - överflödig information, redundans, i språket - ”en riktigt god jul” eller ”en riktig god jul”? - är sms-förkortningar på väg in i språket? Ja, verbet lolla finns ju faktiskt! - fyrtiotalist eller fyrtiotalare? - hur lång tid är ”någon vecka”? Ett litet tag till kan du delta i vår omröstning:
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Språket
Kung = kön eller kvinna? Mån 11 dec kl 14:03(24 min)

En lyssnare undrar varifrån ordet kung kommer, och Henrik Rosenkvist ger oss en historisk exposé.

Allt fler unga identifierar sig som gamers, eller gejmers? Hur påverkas allmänspråket av gamingkulturen?

Datorer har fått större betydelse i våra liv. Röststyrning och automatiska översättningstjänster är idag självklarheter. Men hur fungerar den nya tekniken och vad har den för inverkan på språket?

Hur pratade man på 40-talet? Mån 20 nov kl 14:03(24 min)

En lyssnare har reagerat på två uttryck i SVT-serien ”Vår tid är nu” som han inte tror härstammar från 40-talet, och Henrik Rosenkvist förklarar att det är fler än så – och varför.

Alla yrkestitlar ska ha feminina varianter – det tycker feminister i Frankrike, men Franska akademin håller inte alls med.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".