Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Muhammad Ali – boxaren som slog världen med häpnad
Fre 12 aug 2016 kl 10:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Muhammad Ali var boxaren som slog världen med häpnad. Han var underhållare, poet, rebell, sexsymbol, väckelsepredikant och en av de mest kända motståndarna mot det då pågående Vietnamkriget.

Han var också en föregångare till dagens rap-artister vill somliga hävda att han var också. Och så var han förstås världsmästare. I veckans program berättar vi mer om hur han kom att både spegla och forma sin samtid genom sin sociala medvetenhet och självklara stil.

Utan att överdriva kan man påstå att Muhammad Ali var den mest frispråkiga idrottsman världen dittills skådat, ja hittills faktiskt. Han var också den kändaste. Långt före internationella tv-sportkanaler och sociala medier lyckades Muhammad Ali bli till ett globalt fenomen. Han gick från sportsidorna till förstasidorna, som han själv uttryckte det. Uppmärksamheten minskade inte direkt då han bytte både namn och religion 1965 – från Cassius Clay till Muhammad Ali, och från kristendom till islam. Ett inte helt okontroversiellt steg att ta.

Under en tid visste alla vem Muhammad Ali var, oavsett om man var intresserad av boxning eller inte. Och de flesta kom – åtminstone med tiden – att hylla hans mod och rakryggade hållning. Han vägrade ta värvning i den amerikanska armén och blev en tidig förespråkare mot Vietnamkriget. Det fick han sota för. Som straff fråntogs Muhammad Ali sin officiella VM-titel i tungvikt och hans boxningslicenser drogs in. Han dömdes till fem års fängelse och böter på 10 000 dollar. Men det hindrade honom inte från att fortsätta tala mot kriget, och för fred.

Och var det något som Muhammad Ali var lika bra på som att boxas, så var det att snacka, snabbt och rappt. I veckans program har vi träffat den svenska rapstjärnan Silvana Imam, som har just Muhammad Ali som en av sina förebilder.

Vi har också varit i Palestina där vi mött designern Omar Joseph Nasser Khoury, som valt mode och design som ett redskap för att kritisera både ockupationen och det palestinska styret. Och så har vi gått till grunden med kanske en av de viktigaste detaljerna i en boxares garderob – frottéhandduken.

Veckans gäst är Janne Bengtsson, före detta sportreporter på Svenska Dagbladet som följt boxning under många år (och träffat Ali, dessutom).

Programmet är en repris från april 2014.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil

I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt en kvinna med en spektakulär karriär som glamorös, orientalisk dansös – och sexig spion, Mata Hari.

I veckans Stil ska vi vända blicken mot en man som med ljusa färger medvetet valde att skildra skönhet, glädje – och samtidens mode – den franske konstnären Pierre-Auguste Renoir.

I veckans Stil Special ska vi glänta på dörren och kika in i litteraturens garderob. Vi ska nämligen ägna oss åt kläder, böcker och författare.

I veckans STIL ska vi kräma in oss med koreanska skönhetsprodukter för att undersöka den skönhetstrend från Sydkorea som svept över världen och går under beteckningen ”K-Beauty”.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".