Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Fred med djuren
Fre 27 nov 2009 kl 16:00
Kristendom och djurrätt är kanske en udda kombination för många. Men den vegetariska föreningen Vildåsnan vänder sig mot den rådande köttnormen i vårt samhälle utifrån kristen grund och drömmer om ett... fredsrike på jorden där det inte förekommer något våld mot djur.

Hör ordföranden Olof Svensson berätta om sin tro och hur han reagerar på de senaste uppgifterna om vanvård av grisar på svenska gårdar.

Här kan du lyssna på en längre version av Kvartsamtalet med Olof Svensson

I Indien har det kommit en rapport om ett upplopp 1992 då en moské i staden Ayodha revs ner av uppeldade hindunationalister. Rapporten pekar ut ledande politiker som ansvariga bakom upploppen och frilansjournalisten Per J Andersson berättar varför händelserna i Ayodya fortfarande väcker så starka känslor i Indien.

Hur förhåller sig unga människor i det mångkulturella Sverige till religion? Nu kommer ny forskning som belyser hur unga får kunskap om religion och hur engagerade är de i religiösa frågor. Religionssociologen Anders Sjöborg berättar om trender och mönster och på vilket sätt utvecklingen i Sverige stämmer överens med hur ungdomar i andra länder ser på religion.

Utrikeskrönikan kommer från Sveriges Radios korrespondent i Kina, Hanna Sahlberg.

Tjugo år efter diktaturens fall i Rumänien minns Eugen Lupo hur underbart det var att kunna utöva sin tro helt öppet. Som medlem i den grekisk-katolska kyrkan i Rumänien höll han, tillsammans med andra, hemliga gudstjänster och levde i ständig rädsla att bli upptäckt eftersom kyrkan var förbjuden sen 1948. Människor och tro går tillbaka till den tid då Rumänien officiellt var ett ateistiskt land. Reportage av frilansjournalisten Nana Håkansson. I dag tillhör runt 90% av rumänerna den ortodoxa kyrkan, men vilken roll spelar religionen i dagens rumänska politik? Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren berättar om sina intryck från sin senaste resa till Rumänien.

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

TEMA: Himmel och helvete Tor 09 nov kl 14:03(47 min)

I en repris från maj 2017 fördjupar sig Människor och tro i temat "himmel och helvete". Det handlar om musik, politik, konst och film och i studion sitter programledare Tithi Hahn.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien? Tor 26 okt kl 14:03(45 min)

Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Motståndet mot moskéer Tor 19 okt kl 14:03(46 min)

Nya moskébyggen varit en trätofråga i Sverige i flera decennier. Men vilka är det i dag som motsätter sig nya byggen och hur motiverar de sitt motstånd?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".