Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Emmy Rasper söker svar på frågor om psykisk hälsa och ohälsa.
Ett avsnitt från Psyket
Farah Abadi: Jag tycker att folk i allmänhet är för känsliga
Lör 20 aug 2016 kl 14:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Farah Abadi är programledare för Relationsradion och nu i sommar för Morgonpasset i P3. I Psyket berättar hon om panikångest, sitt kontrollbehov och att hon tycker det är löjligt att prata om känslor.

För sex år sedan fick Farah Abadi panikångest och tyckte att livet kändes meningslöst.
– Det var som att jag var ett skal i en bubbla där ingenting fanns. Jag kunde inte vara ledsen och inte glad och såg aldrig fram emot nånting.

Hon vet inte varför det blev så, men tror att föräldrarnas skilsmässa kan ha påverkat.

– Jag kollade på tv och kände att jag inte kunde andas längre och jag tänkte "nu kommer jag dö".

Idag mår hon mycket bättre och de senaste två åren har hon börjat tänka på sitt eget sätt att hantera känslor. Ofta ältar hon sina känslor för sig själv istället för att prata med andra om vad hon känner.

– Jag vet att jag har långt till mina känslor. Om någon frågar om något är fel säger jag att allt är bra även om det inte är det. Det är svårt att prata när det är jobbigt, jag vet inte vilka ord man ska använda.

Men samtidigt tycker hon att det är lite löjligt att prata om vad man känner.

– Varför ska vi prata om känslor så mycket hela tiden? Jag tycker att folk i allmänhet är för känsliga och då kanske jag blir lite anti.


Farah och jag hanterar känslor olika och just därför var det här mötet roligt. Jag tror att vi båda förstod hur den andra tänker och fungerar. Efteråt har jag tänkt på Faras sätt att inte bli ledsen utan istället förbannad på saker. Jag gillar att hon funkar så och ibland ska jag försöka bli lite mer som hon. -Emmy Rasper


Tidigare publicerade avsnitt av podden Psyket sänds i P3 i sommar, lördagar 14.03-15.30. Det här avsnittet las ut som podd i första gången i juni 2016. Vill du lyssna på poddavsnittet (utan musik) så finns det längre ner här på sidan.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Psyket
Vad är personlighet? Tor 07 dec kl 12:00(13 min)

EXTRA: Att mäta personlighet i olika tester är populärt. Men vad är egentligen definitionen av en personlighet?

Går det att mäta personlighet? Sön 03 dec kl 13:01(27 min)

Personlighetstester säger sig kunna berätta vem du är. Men hur fungerar de och vad är det man mäter egentligen? 

Har jag tvångstankar eller tvångsbeteende? Sön 19 nov kl 13:01(32 min)

Vara rädd för smuts och tvätta händerna flera gånger. Tankar om att skada folk i sin närhet. Det är exempel på tvångstankar och tvångshandlingar. Men vad är tvång egentligen?

EXTRA: Påverkas vi mest av våra mammor eller pappor? Är de första levnadsåren de viktigaste? Psyket reder ut fem vanliga missuppfattningar om föräldrars roll i vår utveckling.

Blir man som sina föräldrar? Sön 05 nov kl 13:01(30 min)

Vem är jag? Varför är jag som jag är? Hur har mina föräldrar påverkat mig? Psyket ger svar på hur relationen till ens föräldrar kan spela roll för hur man blir, mår och hanterar relationer som vuxen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".