Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Kulturnytt
P1 Kultur torsdag 25 augusti
Tor 25 aug 2016 kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Idag möter vi Kristian Lundberg aktuell med ny roman; frågar oss vad kritiken mot nya Fråga Lund i SVT egentligen handlar om och diskuterar fotografins roll och framtid.

Kristian Lundberg fick sitt stora genombrott 2009 med den självbiografiska romanen Yarden. Den nya boken Dagar bland skuggor, träd och vatten är en kalejdoskopisk berättelse om att leva med bipolär sjukdom, ett barns utsatthet, att bli älskad och få älska, och om det självbiografiska skrivandet. Mona Masri stämde träff med honom.  

Bildningsklassikern Fråga Lund hade igår nypremiär i SVT. Omdömena om programmets nya utförande var redan på förhand hårda - "lattjo lajban-underhållning" och "en kränkning av en hel lärdomskultur" enligt kritiker. Men vad handlar den här debatten egentligen om? Samtal med Sveriges radios kulturchef Mattias Hermansson.

Vi känner igen bilderna: den ensamma mannen mot pansarvagnen på Himmelska fridens torg; polischefen i Saigon med pistolen; 3-årige Alan Kurdi framstupa på stranden. Men kan ett fotografi fortfarande förändra världen? I takt med digitalisering och en explosionsartad ökning av mängden bilder vi möter, har de ikoniska bilderna blivit färre. Det menar Fred Richin vid International Center of Photopgrahy i New York som gästade just nu pågående Landskrona Fotofestival.

Och hur kan fotografi användas för att skapa gemenskaper? Det är kärnfrågan i konstnären Annica Karlsson Rixons avhandling där hon i en bok och två konstnärliga verk gestaltat queera kvinnogemenskaper i Ryssland under en längre tid, samtidigt som klimatet för gruppen blivit allt hårdare.

Vad innebär det och vad händer med informationen som vi lämnar ifrån oss via våra telefoner och datorer? Och finns det något sätt att motverka massövervakningen? Det frågar sig Håkan Lindgren i dagens essä från OBS.

Dessutom: Veckans ord där Katarina Wikars ser vår tids rädsla för att ha tråkigt.


Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturnytt
Kulturnytt Igår kl 18:09(5:00 min)

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

Beskedet från Akademien både överraskande och välkomnande. Tom Alandh och klipparen Heleen Rebell om filmarbetet som lagarbete. Björks nya album "Utopia" recenseras.

Författaren Elise Karlsson om beskedet från Akademien. Recension av dokumentären "Hobbyhorse Revolution" och samtal inför Sverigedemokraternas landsdagar i Norrköping.

Dessutom om att det går bra för musikbranschen och om vilka som belönats med Stora Journalistpriset

Riksdagens kulturutskott frågar ut cheferna på landets nationalscener. Kulturministern vill ta tillbaka utmärkelse.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".