Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Kampen mot mördarmyggan Aedes aegypti
Mån 29 aug 2016 kl 12:10
Ett av jordens farligaste djur är myggarten Aedes aegypti. Den sprider sjukdomar som gula febern, denguefeber, chikungunya och zikafeber. Myggan är nästan omöjlig att utrota – trots intensiva försök.

Det är knappast en överdrift att kalla Aedes aegypti för en mördarmygga. Den orsakar mer än 50 000 dödsfall varje år och hundratals miljoner människor blir sjuka av myggbett från Aedes aegypti.

Den som smittats med någon av virussjukdomarna gula febern, denguefeber, chikungunya eller zikafeber får influensaliknande symptom och blir sängliggande i flera dagar, ofta med svåra smärtor i lederna.

Vissa får dessutom nervskador för livet och dödsfall är inte ovanliga. Det är bara mot gula febern som det finns ett effektivt vaccin, så det gäller att få bort myggen.

Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff reste till Brasilien och Colombia för att se hur man försöker bekämpa Aedes aegypti-myggan.

I programmet medverkar Ana Seneth Salazar, byinvånare i Colombia, Nemecia Mayorgu, byinvånare Colombia, José Ignacio Jáurigue, myggbekämpare Colombia, Martha Lucía Ospina Martínez, generaldirektör för Colombias hälsomyndighet, José del Carmer Serrano Leon, fiskodlare Colombia, Guilherme Trivellato, företaget Oxitec, Gabriel Ferrato, borgmästare i Piracicaba Brasilien, Luciano Moreira, internationella eliminera Dengueprojektet, Fernando Ruíz, vice hälsominister Colombia.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".