Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Skogen förädlas mot nästa istid
Ons 31 aug 2016 kl 12:10
Den svenska skogsträdsförädlingen började illa med jätteaspen. Idag har forskarna fått fram gran och tall som växer bättre än äldre varianter. Förädling ska också skapa en skog som klarar nästa istid.

Skogsträdsförädlingen i Sverige startade 1936 med ett fiasko. När forskare började massföröka den triploida jätteaspen fanns förhoppningen att skogsbruket skulle kunna upprepa framgångarna som växtförädlingen inom jordbruket haft i början av 1900-talet.

Men jätteaspen motsvarade inte förväntningarna. Efter 80 års arbete med förädling har man lyckats bättre med de svenska barrträden.
– Vi har lyckats öka tillväxten för gran och tall med 25 procent, jämfört med oförädlad gran och tall. Det är en framgångssaga och kommer att få stor betydelse för virkesproduktionen under 2000-talet, säger Bo Karlsson, stationschef på Skogforsk i Svalöv.Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".