Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Kyrkan som motståndsficka i DDR
Fre 30 okt 2009 kl 16:00
Den här hösten är det 20 år sen den fredliga revolutionen i Östtyskland som kulminerade med Berlinmurens fall den 9 november 1989. Kyrkorna i DDR spelade en viktig roll i revolutionen.


Där kunde regimkritiker och medborgarrättskämpar samlas, inte bara såna med kristlig inriktning. En av de kyrkor som fick stor betydelse och som öppnade sin portar för människor som behövde skydd för 20 år sen var Gethsemanekyrkan i Berlin. Reportage av SRs Tysklandskorrespondent Per Eurenius.

I Frankrike har en uppmärksammad rättegång mot scientologikyrkan lett till en het debatt om kontroll av religiösa rörelser. I veckan kom domen och frågan är om den innebär ett bakslag för scientologerna som länge kämpat för att bli accepterade som en religion. Rapport från Paris med frilansjournalisten Johan Tollgert samt analys av Liselotte Frisk, professon i religionshistoria och expert på scientologirörelsen.

I Kvartsamtalet - musikpionjären Anders Nyberg som på 1970-talet startade Fjedur, en legendariska kör som introducerade sydafrikansk musik, och dans, i de svenska kyrkorna. I Allhelgonahelgen är Anders Nyberg aktuell med ett nyskrivet körverk, "Hela världen" som ska uruppföras på Sacred festival i Uppsala.

Här kan du lyssna på en längre version av Kvartsamtalet med musik.

Utrikeskrönikan kommer från Sveriges Radios Nordenkorrespondent Christer Fridén.

Den argentinska fotbollsikonen, Diego Armando Maradona, är både älskad och kritiserad i sitt hemland. Nu finns också en kyrka som hyllar den store fotbollshjälten och julafton firas förstås på Maradonas födelsedag - den 30 oktober. Reportage av frilansjournalisten Martin Ezpeleta.

Programledare: Peter Sandberg
Producent: Åsa F Vestergren

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Hög tid för frikyrkorna att börja bejaka samkönade relationer. Det tycker Jennie Sjöström, förlagschef för bokförlaget Libris. Hösten 2017 har hon gett ut två böcker, som startade en frikyrklig...

Kvinnorna som kommer hem från IS Tor 07 dec kl 14:03(45 min)

Är de offer eller förövare, och hur ska Europa bemöta dem? Det handlar om kvinnor som varit med i islamiska staten i Syrien och Irak och nu återvänder till sina hemländer.

En kraftfull karl som strider för Kristus. En mjuk man som ägnar sig åt relationer. Se där två konkurrerande kristna mansideal. Människor och tro diskuterar kristen manlighet.

Bryr sig Gud om vem jag har sex med? Är Gud emot tillfälliga relationer - i så fall varför? I temaprogrammet om sex och religion delar lyssnarna med sig av sina tankar och erfarenheter.

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".