Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Att döda ett barn
Tor 29 okt 2009 kl 14:00
När förvandlas ett foster till ett barn? Frågan orsakar debatt än idag, men redan för 1000 år sedan var frågan brännhet i det svenska samhället. - Synen på när ett foster blev ett barn förändrades i grunden... när Sverige förvandlades från ett hedniskt samhälle till ett kristet, berättar arkeologen Lotta Mejsholm som i sin forskning fördjupat sig i frågan om barnets människovärdighet. I det vikingatida samhället ansågs det vara okej att sätta ut nyfödda barn i skogen, om de inte redan ammats. Fram till den punkt då de fördes till bröstet ansågs de fortfarande vara ett foster, utan samma rättigheter som en människa, berättar Lotta Mejsholm. Kyrkan hade en helt annan syn på detta, och menade tvärtemot att det var en större synd att dräpa ett nyfött och odöpt barn än ett döpt. Vetenskapsradion Historia berättar de ljusskygga barnutsättningarnas historia och spårar dagens syn på aborter till den tid då Sverige blev kristet. Dessutom besöker Vetenskapsradion Historia de arkeologer som nu letar efter Sveakungarnas huvudbas i Gamla Uppsala. I ett nygrävt schakt hoppas nu arkeologen John Ljungkvist hitta spåren efter de äldsta byggnaderna på denna mytomspunna plats. Boken Svenska Sjöslag skall råda bot vår kunskapslucka kring striderna till sjöss genom Sveriges historia. - Trots att vi varit en stark sjönation i hundratals år med Östersjön som ett svenskt innanhav har denna historia nästan fallit i glömska, menar Martin Hårdstedt och Lars Ericson Wolke, författarna till den nya boken. Programledare är Tobias Svanelid.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia
Årets bästa historiska klappar Tis 12 dec kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid samlar boktipsarna Urban Björstadius och Kristina Ekero Eriksson för att tipsa om årets bästa historiska böcker, och låter spelpanelen jaga mördare och erövra England som vikingar.

Finland firar 100 år! Tis 05 dec kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid undersöker hur Finland minns 6 december 1917, dagen då Finland utropades som självständig nation, och så granskas bioaktuella Churchill-filmen.

Nyköpings gästabud 700 år Tis 28 nov kl 14:03(44 min)

Följ med till Nyköpings gästabud, 700 år efter de ödesdigra händelserna, som ledde till två hertigars död och ett svenskt inbördeskrig.

Hämningslöst grekiskt antiksex Tis 21 nov kl 14:03(45 min)

Följ med till de antika grekernas hemligaste rum och hör om deras syn på analsex, nekrofili och prostitution. Dessutom om de danska och svenska slavöarna i Västindien och ländernas historiska skuld.

Möt 1600-talets monsterkramare Tis 14 nov kl 14:03(45 min)

Följ med Tobias Svanelid till 1600-talets monster - till grisar med människohuvud och fruktade sjöodjur. Monster som upplyste mer än de skrämde äldre tiders svenskar, menar forskarna.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".