Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Fenomenet Björn Ranelid
Mån 26 okt 2009 kl 14:00
Författaren Björn Ranelid lämnar ingen oberörd. Samtidigt som han skriver höglitterära romaner och förkunnar kärlek och ordets helighet, så gör han reklam för kläder och margarin och kör omkring i en Jaguar... med namnskylten Ranelid. Han medverkar också regelbundet i medierna i allt från litteraturprogrammet Babel till underhållningsprogram med Filip & Fredrik. Björn Ranelid rör sig mellan högt och lågt, mellan finkultur och kommersialism, och är på så sätt unik i svenskt kulturliv. Det säger litteraturvetarna Anders Ohlsson och Torbjörn Forslid som är aktuella med boken Fenomenet Björn Ranelid. Men vad säger Björn Ranelid själv? Dessutom handlar det om hur man reagerar på ouppfostrat beteende i olika kulturer. En ny internationell studie visar att invånarna i länder som till exempel Portugal och Spanien reagerar mer öppet på personer som pratar högljutt i telefon på bussen, slänger skräp på marken eller tränger sig före i en kö, än invånarna i länder som exempelvis USA och Storbritannien. Forskarnas förklaring är att portugiser och spanjorer känner sig mer delaktiga i ett kollektiv än amerikaner och britter, och de uppfattar därför en ociviliserad handling som ett angrepp mot dem själva. Programledare är Urban Björstadius.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Så uttrycks känslor i tal och musik Tis 03 jan kl 14:30(24 min)

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter” Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning Tis 29 nov 2016 kl 14:30(24 min)

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".