Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som öppnar arkiven och journalerna och hittar släkten.
Ett avsnitt från Släktband
Präster i det gamla bondesamhället- övervakade och övervakades
Mån 26 okt 2009 kl 11:00
Präster har genom tiderna spelat en viktig roll för vanliga människor. Det var prästen som hade rätt att bedöma människors kunskaper och karaktärer genom till exempel de husförhör som genomfördes från... slutet av 1600- talet. Men prästen var också hårt kontrollerad av biskop och domkapitel. En av de som motarbetades av sin biskop var prästen Mårten Johan Landahl som på 1820- talet flyttades från socken till socken när kyrkan ilsknade till över hans förmåga att dra till sig åhörare från när och fjärran. För att få veta mer om prästernas livsgärningar finns, de för Sverige och Finland unika, Herdaminnena. Ända från medeltiden finns präster omnämnda i dessa personhistoriska uppslagsverk, som stundtals är både avslöjande och närgångna. Läs med om:
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Släktband
Revansch för oskyldigt dömde Salomon Mån 20 nov kl 10:35(24 min)

När Salomon var ung sattes han i fängelse dömd för renstöld. Men han var oskyldig och fick upprättelse när den verklige tjuven blev frälst och erkände. Om detta vittnar utförliga domstolsprotokoll.

Catharina lägrades med löfte om äktenskap Mån 23 jan kl 10:35(24 min)

Catharina fick barn med en man som lovat gifta sig med henne, men som ångrat sig. Hon gick till domstol och fick rätt. För den fattige fanns det i vissa städer fattigsakförare som hjälpte till gratis.

De kallades för "sålda barn" och kom från Tornedalen. För små summor byttes dom bort för att klara livhanken. Många av barnen kom aldrig hem igen och vissa kände inte ens till sitt ursprung.

När kvinnor började jobba i hamnen spreds rykten om att de var osedliga. Men en präst kom till deras räddning. På många industrier jobbade kvinnor som stöttade industriarbeterskorna i stort och smått.

Släkten levde vidare tack vare Maja-Greta Mån 02 jan kl 10:35(23 min)

När Maja-Gretas fästman dog gifte hon sig istället med hans gamle far. De fick en son och räddade familjens gård. Sonen fick i sin tur hjälp av en God Man som kunde lotsa honom bland lagar och regler.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".