Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dokumentära berättelser från Sverige och världen.
Ett avsnitt från Verkligheten i P3
091025: Göteborgsbussarna
Sön 25 okt 2009 kl 22:00
En stad. Två fordon. Två uppdrag. I Göteborgs villaområden glider en turistbuss omkring. På ytan en helt vanlig sightseeingtur. Men på resenärernas rosa T-shirts står det "Odla ditt klasshat". Detta är... överklass-safari. Samtidigt i östra Göteborg rullar en vit lastbil vidare. Syftet är att rädda planeten, att föra återvinningen närmare folket. Men vad spelar det för roll när vi samtidigt köper och slänger mer än någonsin? Dessutom kollar vi läget med Eva Kemling, bara dagar kvar till röntgenundersökningen. Har cancern spritt sig? Får hon fortsätta leva? Söndag 20.03 i P3, direkt efter sändning på podden.

Konstmuseets ljusa portar sprider sitt ljus ner över Avenyn, kranarna i frihamnen börjar falla in i en mörk dimma, över Järntorget släntrar en alkis.Det börjar bli kväll över Göteborg, det här rikets andra stad. Och fast man inte tänker på dem så finns de där: två stora 
bilar, på varsin sida av stan, med varsitt uppdrag.

Överklass-safari
In bland villorna i Göteborgs Långedrag kör en buss fylld av folk med rosa T-shirts. På ytan ser allt ut som en vanlig turisttur: två guider, en trasig toalett, kaffe och kaka i pausen. En värld här inne i bussen, en annan värld där utanför. Men istället för att hylla omgivningen ägnar sig bussresenärerna åt smutskastning. På de rosa T-shirtarna står det nämligen: "Odla ditt klasshat".

Bussen ringlar sig igenom de rika områdena på en slags överklass-safari. De två guiderna rabblar siffror om Göteborgs rikaste. Men hur ska man förstå den här bussturen? Varför följer en polisbil efter, hack i häl? Och vad händer när man till slut tar sig ut ur bussen och möter verkligheten? Magnus Arvidson rapporterar från bussen.

Spelar återvinning någon roll?
På den östra sidan av Göteborg kör en vit lastbil. Den kallas för Farligt avfall-bilen och den har ett helt annat uppdrag. För om folket inte kommer till återvinningen, då får återvinningen komma till folket.

Ikväll tar Verklighetens reporter Måns Mosesson med dig i passagerarsätet, på en resa för att rädda jorden. Frågan är bara, är det ens någon idé? Eller är den här lastbilen egentligen bara en ambulans som räddar ett redan mycket sjukt samhälle från att fullständigt få klappa ihop och dö?

För samtidigt som vi återvinner mer än någonsin, köper vi mer och slänger mer, prylar som faktiskt funkar. Och kan det till och med vara så att återvinningen blivit för enkel och smidig för sitt eget bästa?

Eva, inför undersökningen
Eva Kemling i Kiruna har cancer. Om några dagar ska Eva på sin första röntgenundersökning på länge. Då får hon veta om de sex tumörerna i lungorna växt eller spritt sig. Kommer hon få fortsätta leva, eller blir det cellgifter – igen? Om att ständigt ha döden så nära inpå. Men 
också om fönstertvätt, perukskämt och kampen för ett vanligt liv.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Verkligheten i P3
Shangas skolprojekt vann en miljon Ons 13 dec kl 20:06(20 min)

På tåget ringer Shangas telefon. En höjdare från ett bilföretag vill ge jämställdhetsprojektet Locker Room Talk ett pris. Snart är Shanga i direktsänd TV och får beröm – av självaste Zlatan.

Sexslav i Sverige – del 2/2 Tis 12 dec kl 20:06(21 min)

När Sara var 17 blev hon tvingad till att sälja sex – inlurad av sin bästa vän. Under nästan tre års tid såldes hon som sexslav till olika främmande män. Men det ska komma ett sista tillfälle.

Sexslav i Sverige – del 1/2 Mån 11 dec kl 20:06(19 min)

En kväll får Sara ett telefonsamtal av sin bästa vän. "Gör dig klar för vi ska på fest!" säger kompisen. Men det är ingen fest Sara ska komma till. Det är början på en tre år lång mardröm.

Sara födde sitt döda barn. Leo lever life på Antarktis. Robin blev "Onaneraren" över en natt. Rubrikerna i Verklighetens söndagsutgåva!

"Här kommer Runk-Robin!" Ons 06 dec kl 20:06(19 min)

Hur ärlig vågar du vara om sex? När lokaltidningen undrade vad 17-åriga Robin gör på sin fritid svarade han: "Onanerar". Nu hyllas han som en legend av sina skolkompisar. Men alla är inte lika glada.

Upptäck avsnitt från programmet Verkligheten i P3

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".