Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända och okända människor delar med sig av sina livsöden och berättar om det där avgörande ögonblicket...
Ett avsnitt från Pira & Bråding i P3
Melissa om att bli utnyttjad sexuellt som barn och inte bli trodd på
Sön 18 sep 2016 kl 14:03
När Melissa är 6 år utnyttjas hon sexuellt. Mannen döms för övergreppen, men när hon som 12-åring blir sexuellt utnyttjad av sin fasters man är det ingen som tror på henne. Hon kallas "mytomanunge".

I höstens tredje program möter vi Melissa som föds in i en värld av kaos. Båda hennes föräldrar missbrukar och fest, alkohol och droger är en del av vardagen. Hon växer upp utan varken regler eller trygghet. När hon är 6 år gammal separerar hennes föräldrar och det är hennes alkoholiserade pappa som får vårdnaden av henne. Det är också nu som hon för första gången blir sexuellt utnyttjad. Under tre års tid blir hon våldtagen gång efter gång av sin kompis morfar. Något som hon själv väljer att helt trycka bort och förtränga. Men när Melissa är 9 år gammal hittar Polisen till slut videoinspelningar på övergreppen och mannen åker fast och döms.

 - Pappa sa ingenting när det kom fram. Han tyckte mest att det var jobbigt för honom att höra det jag utsatts för. Och jag tog på mig skulden och kände att det var mitt fel det som hänt.

Historien upprepas dock, året efter händer det igen, nu är det pappan i familjen som de bor granne med som står för övergreppen. Men då det inte finns några bevis så tror ingen på 10-åriga Melissa och allt tystas ned. Och när hon blir sexuellt utnyttjad en tredje gång, två år senare av hennes fasters man, så väljer Melissa att inte berätta något för sin pappa. Hon är alldeles för rädd för hans reaktion. Men sanningen kommer till slut fram via skolans kurator.

- Pappa skrek på högtalartelefonen inne hos kuratorn att jag var en jävla mytomanunge, att skolan inte skulle tro på mina lögner. Att jag bara hittade på allt.

Melissas pappa och resten av hans familj förskjuter henne och vill inte ha något mer med henne att göra. Det här blir starten på många år av otrygghet, ångest och rädsla för Melissa. Hon bor en tid med sin aktivt missbrukande, och ofta påtända mamma, som hon skyddar genom att ljuga för socialen. Hon börjar själv ta tunga droger och LVU:as till slut, bara 16 år gammal. Något som dock visar sig göra allt ännu värre.

- Jag kastades runt som ett brev. Jag var på 30 olika behandlingshem och jourhem under de kommande 4 åren. Det ena värre än det andra med personal som utnyttjade oss tjejer och som ljög om oss för socialen. Både polis och personal hånskrattade åt mig när jag bad om hjälp. Och ingen frågade någonsin hur jag mådde, eller vad jag ville. Eller trodde på det jag berättade.

Hör Melissas berätta om hur hon växte upp utan en enda trygg vuxen i sin närhet. Hur hon gång på gång blev utnyttjad sexuellt som barn men att ingen trodde på henne. Hör henne också berätta om sveket från sin egen familj och om hennes kamp om att bli tagen på allvar, att få någon att verkligen tro på henne och det hon utsatts för.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Twenty One Pilots - Heathens
  Kompositör: Twenty One Pilots
  Bolag: Wm Sweden
 • 14.08
  Frenship, Emily Warren - Capsize
  Kompositör: Brett Hite, James Sunderland, Emily Warren
  Bolag: FRENSHIP
 • 14.15
  Band Of Horses - The Funeral
  Album: Everything All The Time
  Kompositör: Band Of Horses
  Bolag: SUB POP RECORDS
 • 14.23
  Silvana Imam, Fille Danza, Erik Lundin - Sett Henne
  Kompositör: Silvana Imam
  Bolag: REFUNE MUSIC
 • 14.31
  Kygo, Julia Michaels - Carry Me
  Kompositör: Kygo, Julia Michaels, Justin Tranter
  Bolag: SONY
 • 14.34
  Onerepublic - Wherever I Go
  Album: Wherever I Go - Single
  Kompositör: Brent Kutzle, Ryan Tedder, Noel Zancanella
  Bolag: INTERSCOPE
 • 14.44
  Flume, Kai - Never Be Like You
  Kompositör: Harley Streten
  Bolag: PIAS
 • 14.54
  Janice - Don'T Need To
  Kompositör: Janice Kavander, Javeon Mccarthy, Andreas Söderlund
  Bolag: WIFE
 • 15.03
  Halsey, The Chainsmokers - Closer
  Kompositör: Shaun Frank, Frederic Kennett, Andrew Taggart
  Bolag: COLUMBIA
 • 15.08
  Miriam Bryant - Black Car
  Kompositör: Okänd
  Bolag: MIRIAM BRYANT
 • 15.19
  Francis And The Lights, Bon Iver - Friends
  Kompositör: Okänd
  Bolag: KTTF RECORDS
 • 15.27
  Broods - Heartlines
  Kompositör: Joel Little, Caleb Nott, Georgia Nott
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 15.30
  How To Dress Well - Lost Youth/Lost You
  Kompositör: Tom Krell
  Bolag: DOMINO
 • 15.34
  Mister Probz - Waves (Robin Schulz Remix)
  Album: Waves (Robin Schulz Remix)
  Kompositör: Dennis Princewell Stehr
  Bolag: SONY
 • 15.43
  Ruth B - Lost Boy
  Kompositör: Ruth Berhe
  Bolag: SONY
 • 15.51
  Justin Bieber, Mö, Major Lazer - Cold Water
  Kompositör: Henry King, Jr Blender, Diplo, Benny Blanco
  Bolag: MAD DECENT
 • 15.54
  Junge Junge - Run Run Run
  Kompositör: R Grolle, M Noack, Kyle Pearce
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Pira & Bråding i P3

Daniel växer upp som den typiska sportkillen, träningsläger och tävlingar avlöser varandra. Men när han 19 år och kommer hem från ett läger så kollapsar han i hemmet. Det visar sig att han har MS.

När Ebba är 4 år, berättar hon att hennes pappa börjar utnyttja henne sexuellt. Övergreppen blir en del av hennes vardag. Trots att hon förstår att det är fel vågar hon inte berätta det för någon.

I skolan mobbas Sanna för sitt utseende och hon drömmer om att få känna sig fin. Så hon bestämmer sig för att göra ett skönhetsingrepp som ska bli starten på ett rent helvete för henne.

När inbördeskriget i Syrien bryter ut lever Mohamad ett vanligt liv, han pluggar och tränar. Men efter att han levt mitt i krigets fasor i tre år bestämmer han sig för att fly till säkerheten i...

För Zaccarias är skoltiden ett rent helvete, han blir mobbad av sina klasskompisar. Idrotten blir hans räddning. Men en dag är något i kroppen fel. Han faller ihop och kan inte längre röra sig.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".