Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
Vems är fisken?
Lör 24 okt 2009 kl 10:00
Hur väl stämmer EU:s goda intentioner med verkligheten? Konflikt om rovfiske, migration och en omdebatterad europeisk fiskepolitik.

I Stockholm samlades i veckan tusentals delegater till de Europeiska utvecklingsdagarna, European Development Days, med EU-kommissionen som huvudarrangör.
Samtidigt har EU svårt att leva upp till sina goda intentioner. Kritiker menar att de rika ländernas stora ambitioner krockar med krass egennytta. Det omdiskuterade fisket med stora trålare utanför Västafrikas kust är ett exempel.

Reportage från utvecklingsdagarna, och intervju med ordförande för FN-organet UNDP, Helen Clark. Hur ska de rika länderna återfå förtroendet från utvecklingsländerna, efter tidigare svikna biståndslöften?
Clark var tills nyligen Nya Zeelands premiärminister, och är ordförande för FN:s grupp för utvecklingsfrågor, där samtliga organ som berör utvecklings- och biståndsfrågor samlas.

Frivilligorganisationen Concorde är en av många frivilligorganisationer som granskar EU:s utvecklings- och biståndspolitik. Romain Phillippe vid Concorde menar att EU ger med den ena handen, samtidigt som man tar med den andra.

Isabella Lövin är EU-parlamentariker för Miljöpartiet, och författare till den uppmärksammade boken ”Tyst hav – jakten på den sista matfisken”. Hon kommenterar EU:s fiskeripolitik, och vilka alternativen kunde vara.

Spanien är det EU-land som har flest fiskefartyg utanför Afrikas kust. Samtidigt är Spanien det främsta målet för migranter som tar sig från Västafrika till Kanarieöarna i små båtar.
Finns det ett samband mellan de spanska fiskefartygen och de västafrikanska flyktingbåtarna? Frilansjournalisten Petra Socolovsky träffar senegalesiska fiskare som lever utan papper i Madrid, människorättsaktivister och politiker.

Mötet mellan Kameruns fiskare och de stora trålarna i havet utanför, skildras av teatergruppen Albatross från Halland, i ett politiskt teaterprojekt som också spelats upp på plats i Kamerun. Anna-Klara Bankel har sett pjäsen och frågat publiken vad de tyckte – såväl nioåriga skolbarn som ansvariga EU-tjänstemän.

Programledare:
Daniela Marquardt  daniela.marquardt@sr.se

Producenter:
Ira Mallik ira.mallik@sr.se 
Nina Benner  nina.benner@sr.se

Mer om ämnet

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Dataspelens politiska sprängkraft Igår kl 09:03(56 min)

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen – och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Efter IS skräckvälde – finns rättvisa? Lör 11 nov kl 09:03(56 min)

Om hämndbegär efter kallblodiga terrorattentat. Om misstankar om utomrättsliga avrättningar. Och om rättsstatens principer. När IS fästen faller hur ska rättvisa kunna skipas? Går det ens?

Klimathotet: Barnen som stämmer staten Lör 04 nov kl 09:03(55 min)

Om barnen som stämmer sina regeringar och tar klimathotet till domstol - i Sverige, Norge och USA. Vad har egentligen kommande generationer för rätt att bestämma i klimatfrågan?

Kvinnovrålet och tystnaden Lör 28 okt kl 09:03(56 min)

Om tystnadskulturen runt sexuella övergrepp. Vad upprätthåller den och vad kan bryta den? Hör advokater i New York, "järnladyn" från Kongo och professionella "krokodiljägare" i Malmö.

Blodsband, lojalitet och medborgarskap Lör 21 okt kl 09:03(55 min)

Om medborgarskapet som politiskt slagfält. Följ med till Berlin, Skärholmen och Riksdagen och hör om statslöshet, lojalitetsförklaringar och medborgarskapet i mångfaldens tid.

Upptäck avsnitt från programmet Konflikt

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".